Identsed kaksikud polegi identsed

19. veebruar 2008, 11:54

Vastupidiselt varemarvatule ei olegi
ühemunarakukaksikud geneetiliselt identsed. Ameerika, Rootsi ja Hollandi
teadlased jõudsid selle üllatava järelduseni ajakirjas American Journal of Human
Genetics ilmunud uurimuses. Avastusel võib olla oluline mõju pärilike haiguste
uurimisele ning uute diagnostiliste meetodite arendamisele.

Kuidas võib näiteks olla, et ühel identsetest kaksikutest kujuneb välja Parkinsoni tõbi ja teisel mitte? Praeguseni süüdistati sellistes juhtumites keskkonnamõju. Uus uurimus muudab pildi aga segasemaks, kirjutas Physorg.

“Kuigi laias laastus on ühemunarakukaksikute genoom sama, leidsime mitmeid pisikesi erinevusi, mis on küllalt laialt levinud. Juba väga väiksed erinevused võivad aga avaldada suurt mõju pärilike haiguste avaldumisele,” ütles üks uurimuse koordinaatoreid Jan Dumanksi.

“Kui suudame täpsustada sellise pisikese geneetilise erinevuse kaksikute genoomis, kellest üks on haige ja teine mitte, saame üsna suure kindlusega ütelda, et just see geneetiline muutus ongi haiguse põhjuseks. Nii mõistame paremini levinud haiguste geneetilist tagapõhja,” ütles teine uurimuse juht Carl Bruder.

Uurimuse käigus analüüsiti 19 kaksikutepaari DNAd ning leiti, et kuigi neil on tõepoolest sama DNA, leidub erinevusi väikeste DNA-juppide korduste arvus. Ühel kaksikul võib mingi jupp puududa või olla mingit juppi genoomis rohkemate koopiatena. Teadlaste sõnul võib see ollagi põhjuseks, miks ühel kaksikul kujuneb välja geneetilise tagapõhjaga haigus, teine aga jääb elu lõpuni terveks ja tugevaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. February 2008, 11:54
Otsi:

Ava täpsem otsing