Naps ja narkootikumid kahjustavad spermat

19. veebruar 2008, 17:15

Meestel tuleb loobuda suitsetamisest,
alkoholist, narkootikumidest ja mittevajalikest ravimitest, kui neil on kavas
saada isaks ning soov säästa oma last tõsistest terviseprobleemidest.

Teadlased on tõestanud, et mürgised kemikaalid kahjustavad spermat, mille kaudu kanduvad geenimuutused edasi ka järgmisele põlvkonnale, kirjutas The Guardian.

Idaho ülikooli teadlane Matthew Anyway on rottidel kindlaks teinud, et aiapidamises kasutatavate kemikaalide tõttu suurenesid isastel rottide eesnäärmed, loomad muutusid viljatuks või tekkisid neil neerukahjustused. Kõik samad probleemid olid olemas ka neli põlvkonda hiljem ilmale tulnud rottidel.

New Yorgi Rutgersi ülikooli teadlane Cynthia Daniels, kes uurib isa ja lapse tervise seoseid, ütles: „Kui ma oleksin noor mees, siis ma ei jooks õlut ega suitsetaks, kui ma soovin last eostada.”

Ammu on teada, et ema tervis mängib tulevase lapse tervise puhul üliolulist rolli, kuid aina enam on nii loomkatsete kui ka inimeste seast tehtud uuringute abil kogutud tõendeid, et isaliini pidi edasikanduvad mürgid mõjuvad loote arengule ebasoodsalt ning mõjud võivad püsida mitmete põlvkondade vältel.

Katkenud rasedused, madal sünnikaal, sünnidefektid ja lapseeas tekkivad vähkkasvajad – need on teadlaste sõnul probleemid, mida annab oma lapsele edasi mürkide ning kahjulike kemikaalidega kokkupuutunud isa. Kahjulikud võivad olla nii putukamürgid, retseptiravimid kui ka sõjaajast pärit keemiarelvad.

Vietnami sõjas keemiarelvaga Agent Orange kokkupuutunud isade lastel on esinenud näiteks rohkem seljaajusonga.

„Meestel, kes tarbivad üleliia alkoholi, esineb spermas rohkem hälbeid,” ütles Daniels. „Leidub terve rida tegureid, mis kahjustavad loote tervist. Ligi 60 protsendil sünnidefektidest jääb põhjus teadmata, miks me siis ei jälgi ilmseid kahjustajaid?”

Anyway viis rotid kokku taimekaitses kasutatava seenetõrjevahendi vinkosoliiniga ning leidis, et kemikaal tekitas meessoost rottide spermas muutusi - kemikaalid suutsid rottidel geene sisse ja välja lülitada. Tavaliselt neid muutusi järglastele edasi anta, kui muutused pole tekkinud näiteks spermas.

Hea uudis meestele on, et spermat toodetakse pidevalt 74-päevase tsükliga. Seega suudab keha mingi aja jooksul end kahjulikest ainetest puhastada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. April 2008, 19:57
Otsi:

Ava täpsem otsing