Millisena kujutati praegust elu saja aasta eest. II osa

04. märts 2008, 13:09

6. Fotosid telegrafeeritakse suvalisest
maailma punktist. Kui näiteks Hiinas käib saja aasta pärast sõda, jõuavad pildid
sellest kõigest tunni ajaga ajalehtedesse. Fotod on looduse enda värvides.

Suurepärane ennustus, mis on täielikult tõeks osutunud. Telegraafi asemel kasutatakse küll internetti, kuid see ei muuda asja olemust olulisel määral. Ka värvifotod on tänapäeval tavaline asi.

7. Hobused asendatakse autodega. Autodega sõidetakse, koristatakse heina ja veetakse kaupa. Lapsed sõidavad talvel automootoriga saaniga. Ka politsei, kiirabi ja isegi tänavakoristajad kasutavad autosid.

Jällegi õige. Tuleviku ennustamine võib küll raske olla, kuid mõned trendid olid juba ilmselt saja aasta eest üsna ilmselged. Erinevatele „autodele” on tänapäeval küll antud palju erinevaid nimesid nagu traktor, kombain, mootorsaan ja ATV, kuid taaskord ei muuda see ennustuse sisu.

8. Kasutatakse õhulaevu, kuid peamiselt sõjalistel eesmärkidel. Reisijate ja kauba vedamises õhulaevad autode ja laevadega võistelda ei suuda.

Lennuk oli 1900. aastal veel leiutamata ning seetõttu ei suudetud õhutranspordi potentsiaali täielikult ennustada. Küll on aga õige see, et lennuk ei suuda laevadega võistelda kaubaveos. Lennukite kasutamine on kallis ning nende kandevõime piiratud, seetõttu käib mandritevaheline kaubavedu valdavalt siiani meritsi.

9. Ülikooliharidus on kõigile tasuta. Vaestele üliõpilastele on tagatud prii elamine, söök, riided ja arstiabi.

Natuke liiga sinisilmne. Rahal on lääne ühiskonnas endiselt väga tähtis roll, mille üle ei maksa ka imestada, sest raha paneb rattad käima ning ilma selleta on USAs väga raske head haridust saada.

10. Traadita telefoni saab kasutada kõikjal maailmas. Olles laevaga keset Atlandi ookeani, saab mees helistada oma abikaasale Chicagosse. Inimesed saavad ühenduse üksteisega otse, ilma kaugekõnejaama tüdruku vahenduseta.

Satelliittelefon on tõepoolest olemas ning kasutatav ka keset ookeani. Suurem osa traadita sidest käib aga mobiiltelefonide vahendusel ning kaugekõnejaama operaatorid on tõesti pidanud leidma uue töö.

Millisena kujutati praegust elu saja aasta eest. I osa

Millisena kujutati praegust elu saja aasta eest. III osa

Millisena kujutati praegust elu saja aasta eest. IV osa

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. March 2008, 13:08
Otsi:

Ava täpsem otsing