Börsikommentaar: terav müük mitmel rindel

20. märts 2008, 10:39

USA börsidel kaotati eile enamik sellest,
mis teisipäeval indeksitele harvanähtava tõusuga otsa pandi.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kaotas 2,36%. Mõningane tagasiminek oleks pärast teisipäevast 3,51protsendilist rallit olnud loogiline, kuid selline vähikäik peegeldab pigem investorite jätkuvat muret maailma finantssüsteemi ja USA majanduse pärast. Aktsiate kõrval langesid ka toorainete hinnad.

“Keegi ei taha astuda esimest sammu. Likviidsus on olemas, aga see ei tea, mida praegu teha,” kommenteeris AP vahendusel Scott Stringfellow' analüütik George Shipp ning lisas, et investorid üritavad mõistatada, kas FEDi ja tegevus suudab majandust stimuleerida ning turge stabliseerida. Teatavasti alandas FED teisipäeval baasintressimäära juba 2,25%-le, samuti on USA keskpank üritanud krediidikriisi leevendada sadadesse miljarditesse dollaritesse küündivate summadega.

“Hirm on selgelt olemas. Ma ütleksin, et osuti näitab rohkem hirmu kui ahnuse suunas,” rääkis Shipp.

Laiapõhjaline Standard Poors 500 kukkus 2,43% ja Nasdaq 2,57%. Oodatust väiksem intressikärbe (turuosalised ootasid intressimäära toomist 2%-le) aitas veidi tõsta nõrga dollari väärtust, see omakorda tekitas inimestes ka toorainete laialdasema müügihuvi. Naftabarrel kukus pea viie dollari võrra, 104,48 dollarini, kuld langes aga 945,3 dollarini unts. Toorainehindade langus vedas miinusesse ka energiasektori – nii kaotas Exxon Mobili aktsia näiteks 4,6% ja Chevroni väärtpaber 4,2% eelmisest sulgemishinnast.

Müügilainet ei suutnud ära hoida ka investeerimispanga Morgan Stanley üllatavalt head esimese kvartali tulemused.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. March 2008, 10:39
Otsi:

Ava täpsem otsing