Jehe ja Jagomägi annavad nõu arengufondi miljonite jagamisel

23. aprill 2008, 10:59

Arengufondi nõukogu andis heakskiidu
investeerimisprojekte hindava seitsmeliikmelise ekspertkomitee koosseisule ning
kinnitas Arengufondi nõukogu koosolekul selle juhiks Ardo Reinsalu.

Erik Terk, koosolekut juhtinud Arengufondi nõukogu aseesimees, selgitas, et investeeringute ekspertkomitee on Arengufondi seadusest tulenev sõltumatu ja tunnustatud ekspertidest koosnev kogu, mis hakkab analüüsima Arengufondi investeerimisdivisjoni eelvalikuid. “Ekspertide leidmisel lähtusime põhimõttest, et neil oleks teadmusmahuka äri kogemus, rahvusvaheline taust ning hea eetiline maine,” sõnas Terk.

Arengufondi ekspertkomitee koosseisu valiti dr Killu Tõugu, kes on molekulaarbioloogias doktorikraadiga ning riskikapitali valdkonna kogemusega, juhib praegu Hercules Technology Growth Capitali USAs San Diegos; Ville Jehe, kes on üles ehitanud Delfi portaalide grupi ning on selle nõukogu esimees; Miska Hakala, kes on juhtinud Nokia multimeedia valdkonna strateegiat, olnud juhatuse liige Osuuspankkis ning praegu töötab juhtivas arvuti- ning andmeturbeettevõttes F-Secure; Teet Jagomägi, kes on geoinfosüsteemide arendaja AS Regio omanik ning juht; Bo Henriksson esindab insenervaldkonda ning on ABB, energeetika- ja automaatikavaldkonnas tegutseva rahvusvahelise ettevõtte Balti piirkonna juht; dr Ilkka Kouvonen, kes on Turu Teaduspargi ja Biotehnoloogia Keskuse tegevdirektor ning on olnud ka Soome arengufondi SITRA Life Science ärivaldkonna juht.

Ekspertkomitee etteotsa nimetas nõukogu Ardo Reinsalu, kes on tervishoiutehnoloogiatega tegeleva rahvusvahelise ettevõtte Curonia Research juhatuse esimees. Reinsalu on olnud muuhulgas üks Microlinki ülesehitajatest.

Vastse investeeringute ekspertkomitee juhi Ardo Reinsalu sõnul leiab Arengufondi komitee esimene koosolek aset lähiajal. “Meieni jõudvad tehingud on juba küllaltki küpsed. Arengufondi enda inimesed on palju kodutööd teinud, ekspertkomiteesse jõudvates ettevõtetes on juba läbi viidud nii ärilised, tehnoloogiloogilised kui ka juriidilised auditid. Omades küll vetoõigust, ei jaga ekspertkomitee käske ega keelde, vaid annab oma ärikogemusest ning valdkonna teadmistest tuleneva hinnangu ettevõtete potentsiaalile”, selgitas Reinsalu.

Arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna kinnitas, et fondi investeeringute meeskond annab endast parima hoidmaks ekspertkomitee pidevalt töisena. “Usun, et meie tehinguid ettevalmistavad spetsialistid ja ka ettevõtted ise annavad põhjust ekspertkomiteed kokku kutsuda mitu kordi aastas. Arengufond pole nagu missivõistlus, et kord aastas selgitatakse parimaid. Tahame anda ettevõtlusele sagedamini kütust juurde.”

Samas juhtis Pärna tähelepanu, et Arengufond on riiklik investor, kes peab otsima igale projektile enda kõrvale kaasinvestori erasektorist ja mingil juhul ei saa investeerimisotsuseid teha liigselt kiirustades. “Kui kiirustame ja investeerime utoopilistesse projektidesse, hirmutame ära võimalikud kaasinvestorid,” täpsustas Pärna. “Investeerimisprojekti perspektiivile ja ambitsioonide realistlikkusele annab oma sõltumatu hinnangu vastloodud tunnustatud praktikutest koosnev ekspertkomitee,” lõpetas Pärna.

Eesti Arengufond teostab koos erasektoriga põhikapitaliinvesteeringuid tehnoloogiaettevõtetesse, arendades seeläbi Eesti riskikapitaliturgu ning soodustab kasvuettevõtete teket. Lisaks seab Arengufond Eesti majanduse tulevikusihte, algatab selleteemalisi diskussioone, korraldab uuringuid ja analüüse ning aitab otsustajatel paremaid juhtimisotsuseid teha. Riigikogu poolt ellu kutsutud Eesti Arengufondi käivitamist alustati 2007. aasta aprillis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. August 2008, 15:26
Otsi:

Ava täpsem otsing