Uus tulumaksuseadus lihtsustab äriühingute tegevust

24. aprill 2008, 13:29

2009. aasta tulumaksuseaduse muudatus toob
uuendusi dividendide maksmisele, lihtsustades äriühingute toimimist ja
seaduse järgimist mitmeti, räägiti KPMG ja Eesti Tööandjate Keskliidu
tulumaksuseaduse muudatusi puudutaval seminaril.

„Tegelikult muutub ju kõik lihtsamaks,“ ütles Kadri Arula SEB Ühispangast kokkuvõtteks 2009. aastal toimuvatest tulumaksuseaduse muutustest.

„Üldine maksukeskkond muutub ettevõtte suhtes sõbralikumaks, paremaks. Suurem osa ei suuda ette kujutada, kui lihtne meie maksusüst on, kuna pole kunagi Prantsusmaal makse maksnud,“ rääkis Ardo Ojasalu IMG Advokaadibüroost.

„Rahvusvahelised ettevõtted, kellel on väljamakseid välismaistelt tütarettevõtetelt või kes ise maksavad riigist välja, olukord lihtsustub. Loodame, et Eesti ettevõtete konkurentsiolukord paraneb,“ ütles Ojasalu, kes ise aitas tulumaksuseadusi välja töötada. Tema sõnul on negatiivne üks praegu kehtiv selge maksuauk nn likvideerimisjaotised ja kapitali vähendamine lõpeb ja kaob ära.

Tulumaksuseaduse kohaselt rakendatakse dividendidele ettevõtte tulumaksu ning kui väljamakse tehakse mitte residendist juriidilisele isikule, siis teatud juhtudel ka kinnipeetavat tulumaksu.

Olulisemad muudatused on jaotatud kasumi maksustamine, topeltmaksustamise vältimine ja kapitalivähendamise ja likvideerimisjaotised ning ettevõtlusega mitteseotud kulud.

Enam ei pea Euroopa majanduspiirkonna riik ( EL+ Island, Norra, Lichtensteini) või Šveitsi tulumaksukohuslane tõendama tulumaksu tasumist või kinnipidamist selles riigis, et taotleda tulumaksu vabastusmeetodi rakendamist. Samuti alaneb praegune osalusnõue 15% 10%-le ning vabastusmeetodit saab kasutada mitte ainult dividendide maksmisel tekkiva maksukohustuse, vaid kogu maksukohustuse ulatuses. Seal hulgas kehtib see kingituste ja muude ettevõtlusega mittesoetud kulude tulumaksu osale.

Residentidele toovad muudatused vastavalt eelnõule tulumaksu kinnipidamiskohustuse kaotamise makstavatelt litsentsitasudelt ja dividendidelt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. April 2008, 13:27
Otsi:

Ava täpsem otsing