USA karmistab viisareegleid

Mariliis Pinn 03. juuni 2008, 10:59

Alates jaanuarist peavad kõikide riikide
kodanikud, kes saavad viisavabalt USAsse reisida, vähemalt 72 tundi enne reisi
algust online-süsteemis registreerima.

The Financial Times kirjutas, et tõenäoliselt teatab täna uutest reeglitest sisejulgeolekuminister Michael Chertoff.

Kui USA eelmisel aastal tuli välja ideega registreerida reisijaid 48 tundi enne reisi, avaldasid Euroopa ettevõtjad muret, et see raskendab ärimeeste viimase hetke reise. Uue plaani kohaselt annab online-registreering õiguse USAsse siseneda mitu korda kahe aasta jooksul.

Reegild hakkavad kehtima 27 viisavabastusprogrammi kuuluvale riigile ehk enamikule Lääne-Euroopale, Austraaliale, Bruneile, Jaapanile, Uus-Meremaale ja Singapurile. Lisaks on USA sõlminud lepingud viisavabadusprogrammiga Tšehhi, Ungari ja Lõuna-Koreaga.

Sisejulgeoleku ametnike sõnul nõutakse veebis sama infot, mille praegu annavad riiki sisenejad enne piiriületust. "See on 21. sajandi tehnoloogiline süsteem, mis asendab 20. sajandist pärit paberimajanduse," öeldi sisejulgeolekust.

Alates augustist saab ennast veebis registreerida, kohustuslikuks muutub see jaanuarist. Registreerida saab reisbüroodes, lennufirmade veebilehtedel ja USA ametlikus veebis.

Ametniku teatel tehakse uus süsteem selleks, et terroristidel oleks raskem USAsse pääseda. USA president George W. Bush soovis süsteemi tehnoloogia abil parandada, nii et terroristid ei saaks seda ära kasutada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. June 2008, 10:57
Otsi:

Ava täpsem otsing