Stefan Andersson • 13. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Müüge korterid, ostke aktsiaid!

Investeerimisobjektina pole elamukinnisvara enam nii külgetõmbav. Kui hinnad liikusid vaid ühes suunas, leidus inimesi, kes olid valmis kortereid investeerimise eesmärgil mitte müüma. Aga kuna üüritulu on madal, on turg praegu sobiv vaid spekulantidele.

Kultuurilistel põhjustel ei taha eestlane eluaset üürida, vaid seda omada, ja seetõttu on korteriäri tootlikkus madal. Kõigele lisaks domineerivad üüriturul eraisikud, kel on üks-kaks korterit ja kes mõnel puhul arvatavasti unustavad tasuda makse üüritulult, mis omakorda ei anna turust õiget pilti.

Kui Rootsis on eraisikuid, kes on kortereid välja üürides saanud miljardäriks, siis tundub, et midagi sellist Eestis ei juhtu. Üldiselt on eluaset omada parem kui seda üürida. Korteris elav inimene on hoolivam, kui ta on ühtlasi selle omanik. Aga ka toimiv üüriturg on efektiivse turumajanduse tarvilik osa.

Ma ei näe mõistlikku põhjust, miks eraisik peaks omama investeerimise eesmärgil Tallinnas korterit, mis seisab tühjana või annab madalat üüritulu. Vaadelgem tavalist korterit väärtusega kaks miljonit krooni. Selle aastane üüritulu on ligi 100 000 krooni ehk 5%.

Kahe miljoni eest saab praegu osta 200 000 Arco Vara, 40 000 Eesti Ehituse või 15 000 Merko Ehituse aktsiat. Nende aktsiate väärtus on 12 kuuga vähenenud 50-70% võrra. Mõistagi on aktsiatest loodetav tulu seotud riskidega, aga see on tõenäoliselt kaugelt tulusam kui korterisse investeerimine.

Kuigi korterite hinnad on langenud, on korteri väljaüürimise tulusus endiselt madal. Samas võib pelgalt korteri hinna eest saada proportsionaalselt suure osa Eesti juhtivate ehitus- ja kinnisvaraettevõtete aktsiatest. Investeerimisotsuse langetamine peaks olema võrdlemisi lihtne. Selle asemel, et omada kinnisvara, olge parem omanik ettevõttes, mis toodab kinnisvara!

(omab Merko Ehituse aktsiaid)

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt