Kenneth Rogoff • 15. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Aeg tõmmata maailma majandusrongi hädapidurit

Maailmamajandus on rong, mis aeglustab kiirust, kuid mitte piisavalt kiiresti. Seda kisendavad meile erakordselt suurenevad nafta, metallide ja toiduainete hinnad. Viimase kuue aasta tähelepanuväärne ja ajalooline üleilmne majandusbuum kihutab peagi vastu seina. Kahjuks ei soovi keegi probleemidega tegeleda.

Selle asemel püüavad valitsused venitada jätkusuutmatuid buume, surudes tarbekaupade hindu veelgi kõrgemale ja suurendades majandus- ja finantssegaduse ohtu. See kõik ei pea lõppema katastroofiliselt, kuid poliitikud peavad hakkama vajutama pidurile, mitte gaasipedaalile.

Ärge vaadake presidendivalimise aastal USA poole. USA valitsus on laiali jaganud maksualanduskviitungeid, et ameeriklased võiksid ostelda kuni nõrkemiseni, ja praegu räägib kongress veel täiendavatest maksukärbetest.

Ärge vaadake ka arenevate turgude poole. Meeleheitel oma poliitilise ja majandusliku impulsi säilitamise pärast, on paljud neist võtnud tarvitusele meetmeid, et takistada oma majandusi tundmast tarbekaupade hinnatõusude kogu raskust. Selle tagajärjel söövad tõusvad tarbekaupade hinnad pigem eelarvepolstrit, kui kärbivad nõudlust.

Miks ei suuda meie imeliselt paindlikud turumajandused sellega hakkama saada? Kas ei põhjusta kõrged hinnad tarbimiskärpeid ja uute varude otsinguid?

Nii toimuski 1980. aastatel. Aga see protsess on aeganõudev ja arenevate turgude tõusva osakaaluga üleilmses tarbimises kulub regulatsioonile rohkem aega kui mõni aastakümme tagasi. Naftaeksportijad on arvestanud naftanõudluse kasvuga kahe kolmandiku võrra.

Rikaste riikide tarbijad reageerivad kõrgematele energiahindadele. New Yorgis on viimase kuue kuu jooksul linna sisenenud erasõidukite arv vähenenud 5%. Liiklusummikud on kadunud ja neil päevil saab autoga peaaegu ümber linna sõita.

Maailmamajanduse rongil on kõik tohutu finantsilise, poliitilise ja majandusliku kriisi tunnused. Maailm vajab pingelisemat raha- ja eelarvepoliitikat. On aeg vajutada rongi pidurit, enne kui on liiga hilja.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt