Soome valitsus otsustas vähendada metsaomanike maksukoormust

29. juuli 2008, 08:53

Lisaks Lätile vähendab ka Soome oluliselt
metsaomanike maksukoormust. Kogu riigi maksupoliitikale on Soome valitsuse
metsamaksuuendustel väga väikene mõju.

Soome valitsus otsustas, et pärast 1. aprilli tehtud puidutehingutelt maksab metsaomanik tulumaksu 50% senikehtinud maksumäärast. Seega pool tehingu raames saadud müügitulust on maksuvaba. Lätis on metsaomanikud olnud juba mitu aastat täielikult vabastatud metsamüügituludelt tulumaksu tasumisest, teatas SA Erametsakeskus.

Lihtustatult on Soome metsaomaniku maksustamine järgmine: müügitulu - metsakasvatuskulud - 50% müügitulust = maksustamisele kuuluv summa (tulumaksumäär on 28%).

SA Erametsakeskus juhatuse liikme Jaanus Auna sõnul näitavad langetatud otsused, et meie mõlemad naabrid on metsade kasutamise hoogutamise nimel valmis oluliselt maksuseadusi muutma. „Meie Eestis loodame aga jätkuvalt ainult tururegulatsioonidele,” lisas Aun.

Soome põllumajandustootjaid ja metsaomanikke ühendav MTK (Central Union of Agricultural Producers and Forest Owners) on veendunud, et puidu müügitulu maksusoodustust puudutav otsus on positiivne signaal, mida puidu müüki kaaluvad metsaomanikud Soomes on oodanud.

Oodata on puidukaubanduse elavdumist, mis avaldab positiivset mõju nii piirkondlikule kui kogu Soome riigi majandusele. Soome riiklikust metsaprogrammist lähtuvalt võib raiemahtu suurendada 10-15 miljoni kuupmeetri võrra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. July 2008, 08:57
Otsi:

Ava täpsem otsing