Koger Partnerid: meie inimesed pandi Tbilisis bussidesse

11. august 2008, 14:47

Koger Partnerite nõukogu
liige Urmo Vallner ütles aripaev.ee-le, et nende firma ehitajad pandi
Tbilisis busside peale, millega nad Armeeniasse saadeti.

"Sõda Gruusias on masendav, kuid ehitusvaldkonnas tegutsevatele ettevõtetele annab see julmalt väljendudes jällegi tulevikus võimalusi, sest seal, kus midagi purustatakse, seal peab kunagi hakkama jälle üles ehitama," tõdes ta.

„Seis on segane. Niikaua kuni pole selgeks saanud, kas see sõda lõppeb ja millal see lõppeb, seni on väga raske midagi meie plaanide osas Gruusias edasi mõelda. Kui ma eile vaatasin televiisorit, siis nägin seal ka meie inimesi bussi peale pandavat, kust nad vist edasi Armeeniasse saadetakse, et Eestisse tagasi toimetada. Kui ka saatkond ütleb, et eestlastel ei tasu seal piirkonnas olla, siis ilmselt see nii on. Vaevalt, et antud ajamomendil üldse keegi sinna investeerida tahab,“ lausus Vallner.

"Seal, kus purustatakse, seal peab ka ehitama asuma tulevikus. Ehituserialal annab sõjategevus ka võimalusi. Investeeringute osas on aga teine asi, kas investorid oma raha enam riskivad sinna panna? Seda ma ei oska küll ennustada. Ilmselt siin kehtib klassikaline majandusreegel, et mida suurem on risk, seda suurem on võiduvõimalus," kommenteeris Vallner.

„Meie plaanisime Tbilisis ehitada kaubanduspindu, oleme ehitajad, mitte investorid. Ja algust on ses mõttes tehtud, et on olemas koht ja projekt, loodetavasti investoritel ka raha. Kuid nüüd on küsimus selles, et ilmselt ka kohalikud investorid antud ajamomendil vaevalt ehitama hakkavad. Kui ikka pomm võib kukkuda ja puruks lüüa selle, mille sa äsja oled teinud, ilmselt ei aita ka kindlustusseltsid, siis ma arvan, et ehitusse investeerimine ja sellised otsused lükkuvad investoritel edasi,“ märkis ta.

"Oleme äripartneritega ikka kontaktis olnud, kuid antud ajahetkel on see raske. Telefonid ei tööta ja internet on maas. Ei oskagi öelda, kuidas sinna ligi saaks. Meile nad ei saa saata infot ja meie ei saa ka neile infot saata,“ kommenteeris Vallner hetkel olukorda.

Vallneri sõnul on praegune aeg väga sarnane pronkssõduri ajale. Tema sõnul võivad mõned projektid jäädagi õhku rippuma. "Pronkssõduri teisaldamine oli ka alguses veidi "hurrraaa" äriringkondades. Pärast need ärimehed, kes Venemaaga äri ajasid, ütlesid, et otsus oli totaalselt vale. Tegelikult on Gruusias olukord täpselt sama, ärimehed ütlevad ka seal, et Gruusia enda otsus lahingutegevusse sekkuda on vale,“ lausus Vallner.

Ettevõtja sõnul on raske hinnata praeguste sündmuste taustal löögitugevust Gruusia majandusele. „Ma ei saanud ka enne aru, mille najal see Gruusia majandus seisis, olukord oli ka enne väga raske. Kui pealinnas veel midagi toimus, siis mujal oli väga must maa,“ märkis Vallner.

Küsimusele, kas Euroopa Liidust ja NATOst unistanud Gruusia peaks need plaanid nüüd peast pühkima, vastas Vallner: "Ma ei tunne poliitikat, kuid lugedes meediat, siis ma näen ka teistsugust arvamust, et vastupidi, Euroopa Liit ja NATO on nüüd sunnitud Gruusia enda rüppe haarama.“

Viimased kontaktid oma Gruusia äripartneritega olid Vallneril eile. „Nad olid väga masendatud. Ma otsin õiget sõna selle kohta……ega ma neid grusiine hirmu tundmas ehk pole näinudki. Kuid nad ilmselgelt pole rahul selle olukorraga. Ma tean, et seal pommitatakse sildasid ja infrastruktuur on kannatanud. Tean ka seda, et äripartnerid on oma perekonnad proovinud maakohtadesse, suvilatesse, esivanemate taludesse viia, aga rohkem ma ei oska kommenteerida,“ märkis Vallner.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2008, 15:34
Otsi:

Ava täpsem otsing