Vene väed hõivasid Gruusia Poti sadama

19. august 2008, 11:40

Vene väed võtsid täna hommikul kontrolli
alla Gruusia Poti sadama, ehkki eile teatas Moskva, et on asunud oma vägesid
Gruusiast välja viima.

Ajaleht Wall Street Journal kinnitab Gruusia valitsuse ja sadama ametnikele viidates, et kella üheksa paiku kohaliku aja järgi sisenesid sadama territooriumile seitsmel soomukil umbes 70 Venemaa rahuvalvajat. Nad pidasid kinni 20 Gruusia sõdurit ning konfiskeerisid nende relvad, asudes seejärel positsioonidele sadama territooriumil, kirjutas leht.

"Sadama tegevus on halvatud," ütles Zaza Gorazia, Gruusia presidendi esindaja Lääne-Gruusias.

Poti sadam on olulise tähtsusega Gruusia majandusele - see on peamine kaubasadam, mida mullu läbis 8 miljonit tonni kaupu. Alanud laiendamiskavaga plaaniti sadama võimsusi kolmekordistada. 51% sadamast kuulub Araabia Ühendemiraatide investeerimisfirmale Ras Al Khaimah, mis plaanis sadama lähistele suurt tööstusarendust.

Poti on oluline läbipääsuvärav ka Gruusia naabritele Armeeniale ja Aserbaidžaanile ning Kesk-Aasia maasulus riikidele.

Brüsselis kogunevad täna erakorralisele kohtumisele NATO 26 liikmesriigi välisministrid, et arutada ühist vastust Venemaa sissetungile Gruusiasse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. August 2008, 14:19
Otsi:

Ava täpsem otsing