Rahvusooper tõstab 30 inimest ukse taha

22. august 2008, 16:43

Rahvusooper Estonia kunstilise juhi Arvo
Volmeri sõnul on eesootav eelarve kahandamine talle šokk, mida alles tuleb
hakata enda jaoks selgeks mõtlema.

Rahvusooperi hooaja avakoosolekul tuli lisaks kolleegide tunnustamisele rääkida tööst säästutingimustes, riigi toetuse ligi 10 miljoni krooni suurune kahanemine toob kaasa 30 inimese lahkumise teatrist.

Peadirektor Paul Himma sõnul teatas kultuuriministeeriumi 19. juunil saadetud kirjaga, et riigi tegevustoetus väheneb 9,7 miljonit krooni, mis on võrdne seitsme nädala tööjõukuludega. Kuna Rahvusooperi tegelikud tööjõukulud ületavad riigi tegevustoetust juba mitmendat aastat, tähendab toetuse sellises mahus vähendamine töökohtade kaotust.

"Säästurežiimi rakendatakse kõigis valdkondades alates kantseleitarvetest sidekuludeni, kevadest alates on jäetud komplekteerimata vakantsed ametikohad ning mitmete osakondade töö reorganiseeritakse töö ümber. Kuid sellest hoolimata tähendab see ligemale 30 kolleegi lahkumist teatrist. See kõik avaldab mõju tööprotsessile, sest 10% eelarvet vähendada on lihtne, kuid 10% vähem või kehvemini laulda ning tantsida pole võimalik. Kuna prognoos lähiaastate riigitoetuse summade osas Rahvusooperile on samuti säästurežiimis, tähendab see perspektiivi äravõtmist uue põlvkonna artistidelt ja spetsialistidelt, sundides neid otsima esinemisvõimalusi ja rakendust kaugemalt," tõdes Himma.

Kunstilise juhi Arvo Volmeri sõnul on eesootav talle šokk, mida alles tuleb hakata enda jaoks selgeks mõtlema. „Sellised kultuuripoliitilised otsused saavad olla tehtud ainult subjektiivsete hinnangutega Rahvusooperi tööle, kuid loodan, et ka sellises olukorras oleme suutelised pakkuma vaatajaile-kuulajaile neid ülendavat ja täiustavat elamust.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. September 2008, 12:32
Otsi:

Ava täpsem otsing