BÖRS: Ameerika aktsiad langesid järsult

29. august 2008, 23:46

Ühendriikide aktsiad langesid, tehes
tasa suurima ühekuise tõusu alates aprillist kui tarbijate rahakulutus langes
ning Delli oodatust madalamad tulud viisid alla
tehnoloogiaaktsiad.

Starbucks ja Amazon.com kaotasid mõlemad üle 2 % kui valitsus teatas, et tarbijate raha kulutamise kasv aeglustus juulis 0,2% peale samas kui inimeste sissetulekud vähenesid 0,7%. Suuruselt teine arvutite tootja Dell tegi suurima languse alates 2000 aastast. Constellation Energy Group langes 2,6% ning aitas kaasa kõigi 31 tootmisvahendite firma langusele Standard Poor`s 500 indeksis kuna ennustati, et Ühendriikide suurim elektrimüüja peab müüma rohkem aktsiaid, kirjutas Bloomberg.

Standard Poor`s 500 libises 1,4 % allapoole 1282,84 punktini, lõpetades 3 päevase kasvu. Dow Jones kaotas 1,5% lõpetades päeva 11543,96 punkti peal. Nasdaq taganes 44,12 punkti võrra 2367,52 punktile. Iga tõusunud aktsia kohta New Yorgi börsil langes 3 aktsiat, ka täna oli laisk kauplemispäev kui kauplemismahud olid 36% võrra madalamad aasta keskmisest.

“Tootmisvahendite jaoks on turukeskkond ikkagi veel raske“, ütles Mike Ryan UBS Financial Services`ist, lisades: “Kuna me oleme silmitsi suurenevate energiakuludega ning krediidi kättesaadavuse puudulikkusega siis on lisab see survet lõpptarbijatega tegelevale sektorile.”

Tehnoloogiaaktsiad viisid teisi aktsiaid allapoole kui Ameerika Kaubandusministeerium teatas, et muud hinnad, välja arvatud toit ja energia tõusid viimase aasta jooksul 2,4 %. Need andmed varjutasid nii oodatust parema tulemusega Reuters/University of Michigan`i tarbijate väljavaadete indeksit, surudes ka maha oodatust parema SKP kasvu poolt tekitatud optimismi ning ootatust suuremate kestvuskaupade tellimuste arvu aktsiate hindu tõstvad mõjud.

Morgan Stanley Tsükliline indeks, mis on näidikuks selliste ettevõtete kohta, mille kasumid on kõige suuremas sõltuvuses majanduse laienemisest langes täna 1 % võrra.

Suurim kohvikutekett Starbbucks langes 2,6% ning suurim interneti jaemüüja Amazon.com kukkus 3,1%

Dell aga langes koguni 14 % kui teatas, et “jätkuv konservatiivsus” osadelt Ühendriikide klientidelt levib Lääne-Euroopasse ja mõndedesse Aasia riikidesse, sest müügimahud nendel aladel aeglustusid eelmisel kvartalil ning kasumid erinesid analüütikute ennustustest peale Delli hindade alandamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. September 2008, 02:41
Otsi:

Ava täpsem otsing