Merko: lähitulevikus näeme pankrotte

Liis Kängsepp 01. september 2008, 18:14

ASi Merko Ehitus juhatuse liikme Alar
Laguse sõnul ei peegelda reedel avaldatud poolaasta majandustulemused
ehitusturu praegust madalseisu ning lähitulevikus on oodata nõrgemate ettevõtete
pankrotilainet.

„Nõudluse vähenemine ning konkurentsi tihenemine on viinud teenuste hinnad tasemele, kust nende edasine alanemine ohustab ehitusettevõtete jätkusuutlikkust,“ ütles Lagus, „Baltikumi tööjõuturu tihe seotus Euroopa Liidu tööjõuturuga, ehitussektori sisendite suur sõltuvus maailmaturu hindadest seab selged piirangud ehitushindade edasisele langusele. Tõenäoliselt näeme lähitulevikus finantsiliselt nõrgemate ja vähem efektiivsete ettevõtete pankrotte.“

Merko Ehitus teenis tänavu esimesel poolaastal ajaloo suurima puhaskasumi, mis ulatus 300 mln kroonini, olles viiendiku võrra suurem kui mullu samal perioodil. Käive samas langes. „Vaadates, mis ümberringi toimub ning keskkonda, kus ehitussektor täna toimetab, võib tulemusi pidada igati normaalseks,“ kommenteeris Lagus. „Tulenevalt kinnis- ja elamuarendusprojektide pikast ettevalmistusperioodist kajastab saavutatud tulemus eelnevate perioodide head tööd ning ei peegelda ehitusturul hetkel valitsevat madalseisu. Kindlasti ei ole raskused veel möödas.“

Laguse sõnul on Balti riikides alati märgata, kuidas nii positiivsed kui ka negatiivsed stsenaariumid realiseeruvad esmalt Eestist, seejärel Lätis ning Leedus ning Eestis väheneski Merko müügitulu mullu enim.

„Nii nagu majandus, allub ka ehituses tsüklilisusele ning langusele järgneb tõus,“ oli Lagus siiski veendunud. „Elavnemist ehituses võib oodata 12 -18 kuud peale seda, kui majandus on end tõusule seadnud.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. November 2008, 13:02
Otsi:

Ava täpsem otsing