Leis: ülesostmised uuel aastal suurenevad

25. september 2008, 15:50

Premia Tallinna Külmhoone juhatuse esimehe
Kuldar Leisi sõnul uuel aastal ülesostmised ja ühinemised toiduainetetööstuses
ainult suurenevad.

Leisi sõnul saavad ühinemised ja ülesostmised uuel aastal uue hoo, kuid tarbija kaotab sellest, sest poeletid jäävad kitsamaks.

„Eestis tahaksime me võib-olla osta tagasi vanu toidutööstusi, kuid ilmselt me seda rahaliselt ei suuda ja peame vaatama Lätti ja Leetu. Tõenäoliselt mõned suured tegijad loobuvad uuel aastal üldse Balti turul olemisest. Tulevad tagasi siis, kui on parem aeg,“ lausus Leis Äripäeva konverentsil Äriplaan 2009.

Julged tootjad on ettevõtja sõnul tõstnud hindu, osa Eesti tootjaid lasi aga hinnad alla tagasi. “Osa tootjaid on rääkinud, et tegid valesti, et hindu ei tõstnud,“ sõnas Leis. „Kehv suvi on suu kinni pannud,“ lisas ta.

„Meilt küsitakse, miks me ei ekspordi rohkem? Eks see Eesti toidutööstus on juba oma hädadega. Meil on praegu Eesti turust 40%, Lätist 20%. Ülesostmised käivad hoogsalt. Arvasin, et sel aastal suuri ühinemisi veel ei tule, aga need on alanud ja lähevad uuel aastal suuremaks,“ märkis Leis.

Juhatuse esimehe sõnul arendavad suurtööstused uuel aastal oma tugevaid kaubamärke edasi ja muutuvad tugevamaks. Näiteks Tere ja Rakvere Lihakombinaat. „Kuid ettevõtted tõmbavad efektiivsuse huvides sortimenti kokku, tarbija muutub n-ö eurooplaseks. Vaatamata tarbijakaitse ponnistustele muutub järjest hägusamaks ka see, kuidas aru saada, kus maal mingi toode valmistatud on,“ rääkis Leis.

Uuel aastal tõusevad Premial hinnad kuskil 5-10%, kuid see on Leisi sõnul sõltuvuses maailmaturu hindadest.

“Järgmisel aastal tulevad suured ümberjagamised. Kas meie meeskondade juhtiv generatsioon peab nendele muutustele vastu või mitte? Kui võrrelda Eesti, Läti ja Leedu juhte pankuritega, siis pankurid saavad omavahel hästi hakkama, toiduettevõtjad aga mitte. Ilmselt oleme liiga kauaks jäänud juhtima,“ tõdes Leis konverentsil kurvalt.

Premia fookus on Lätis ja Venemaal. Kehv suvi Baltimaades teeb Leisi sõnul aga kolleegid murelikuks, märksõnadeks on koondamine, optimeerimine ja limiteerimine. „Kui varem oleme Balti juhtidega vastastikku pakatanud energiast, siis nüüd mitte. Lätis on toiduturul olukord hullem ja seal on valitsuse kirumine ka hullem. Seal aga valitsus ei vasta üldse, meil on vähemalt diskussioon,“ märkis Leis.

Samuti tuleb ettevõtja sõnul parandada koostööd. „Mõistlikku koostööd tütarde vahel tuleb parandada, et oleksime ikka üks Balti riik. Kuid see on üldine toidutööstuste hädalaev,“ lausus Leis.

„See, et me pole Baltimaades hinnasõdade ja private-labelite pakkumisega kaasa läinud, see on meilt mahtu ära võtnud. Oleme langenud 10–15%, samas käive on tiba tõusnud,“ sõnas ettevõtja.

„Väikesed nišitootjad on uksi kinni pannud ja panevad veel. Eesti turg ei toida uusi alustajaid ära. Nišitootjad suudavad eksportida ja nad ostetakse aastal 2010 ära,“ ennustas Leis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. October 2008, 09:00
Otsi:

Ava täpsem otsing