Eesti konkurentsivõime kukkus viis kohta

08. oktoober 2008, 18:34

Maailma Majandusfoorumi värske raporti
kohaselt on Eesti maailma riikide konkurentsivõime pingereas 32. kohal, 2007.
aastaga võrreldes on Eesti langenud viis kohta.

Positiivne on asjaolu, et Eesti on jätkuvalt Euroopa Liidu uutest liikmesriikidest esimene. Maailma kõige konkurentsivõimelisem riik on jätkuvalt Ameerika Ühendriigid, kellele järgnevad Šveits, Taani, Rootsi, Singapur ja Soome.

„Siiani paistis Eesti silma eelkõige heade makromajanduslike näitajate poolest,“ ütles raporti esitlusel Eesti Arengufondi seirejuht Kitty Kubo. Kuna need näitajad on Eestis viimase aastaga oluliselt halvenenud, on see mõjutanud ka kohta pingereas, lisas ta. Eelkõige on ettevõtete konkurentsivõimet pärssimas kiirelt kasvanud inflatsioon. „Samas ei ole teised konkurentsivõime tegurid oluliselt paranenud,“ lisas Kubo.

Kubo sõnul liikus pingereas kõige enam üles Singapur, Holland ja Kanada. Tabeli esinelik on sama, kuna USA finantskriisi tulemused ei ole uuringusse veel jõudnud.

Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul oleme endiselt Balti riikidest kõige paremal positsioonil ja arengutasemelt natuke kaugemale jõudnud, kuid Läti ja Leedu püsivad siiski väikese vahega meil kannul.

Maailma Majandusfoorumi raportit antakse välja alates 1979. aastast ning Eesti on selles hõlmatud alates 2001. aastast. Kokku reastab raport erinevate majandusnäitajate alusel 134 riiki. Raporti koostamisel võetakse arvesse 1/3 statistikat ja 2/3 kujuneb ettevõtjate küsitlemise baasil. Eesti ettevõtjate seas viis raporti tarbeks andmeid kogudes küsitluse läbi Konjunktuuriinstituut selle aasta kevadel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. October 2008, 16:20
Otsi:

Ava täpsem otsing