Head uut, 1997. aastat!

25. oktoober 2008, 21:46

Nii pealkirjastas ajaleht Kommersant täna
loo Vene börsist, kus eile langesid hinnad 1997 aasta tasemele ning mis
peale indeksite 14% kukkumist järjekordselt teisipäevani suleti.

Järjekordse kukkumise ajendasid nafta hinna langus ja paanika maailma väärtpaberiturgudel. Riigi osalemine turul ei aidanud: riiklike ettevõtete väärtpaberid, kus terve nädala oli turul tunda riigi tuge, langesid sel ajal 16-33%. Kui riiklik regulaator oli eile Vene börsid teisipäevani või erikorralduseni kinni pannud, jätkus kauplemine Vene aktsiatega Londoni börsil. Seal oli päevakäive Vene ettevõtete väärtpaberitega 978,9 mln dollarit ehk kaks korda enam kui Vene börsidel. Gazprom langes 21%, Lukoil 24%, VTB 18%. Troika Dialogi peamaakleri Timur Nasardinovi sõnul pöördus turg 11 aastat tagasi, kriis on kogu vahepealse hinnatõusu ära söönud.

Asjatundjate hinnangul olid riiklikud investeeringud väärtpaberiturule selle nädala jooksul vähemalt miljard dollarit, kui seda raha poleks tulnud, oleks turg veel 20% allapoole vajunud. Arvestades seda, et riik oma rahaga ilmus turule eelmisel nädalal, on ka tema kaotused juba märgatavad. Väärtpaberid, mille puhul kauplejate teatel on terve nädal näha olnud riigi toetust (Gazprom, Rosneft, Sberbank), langesid siiski 16,2-33%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. October 2008, 21:46
Otsi:

Ava täpsem otsing