Hille Tressum • 25. oktoober 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Ligi: oleme automaksu poolt, kuid mitte majanduslanguse ajal

Reformierakondlane Jürgen Ligi tunnistas tänases "Ülekuulamises", et erakond püüab vältida sotsiaaldemokraatide soovitava automaksu kehtestamist majanduslanguse ajal. Kuid on seisukohal, et autosid tuleb maksustada.

Sotsiaaldemokraat Indrek Saar kinnitas, et automaks on vajalik, et suunata inimesi tarbima vähem kütust ja ostma keskkonnasõbralikumaid autosid. Saare arvates on kõige lihtsam mõõta CO2 taset autodel ning selle põhjal määrata maksu suurus. Vanemaid autosid tuleks sotsiaaldemokraatide hinnangul maksustada võimsuse järgi.

Saar ütles, et keskkonnasäästlikematel ja väiksematel autodel tuleks summaks esmase registreerimismaksuna ligikaudu 3000 krooni ja hummeri-tüüpi masinatel kuni 120 000 krooni.

"Võrreldes meie põhjanaabritega on see suhteliselt väike protsent auto hinnast. Taanlastel ulatub maks kuni 180% ja soomlastel kuni 80% auto hinnast," selgitas Saar, kelle sõnul oleks võimalik selle seaduseelnõu raames kokku koguda umbes 1,5 - 2 miljardit krooni.

Ligi sõnul on reformierakonna seisukoht, et autosid peab maksustama. Parim viis on tema arvates aga kütuseaktsiis, mis mõõdab kõige paremini koormust, mida auto ühiskonnale ja loodusele tekitab.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt