Vihmametsa seen toodab biodiislit

17. november 2008, 14:46

Patagoonia vihmametsast avastati unikaalne
seen, mis toodab diiselkütuste keemilisele koostisele sarnaseid
süsivesinikke.

Seen nimega Gliocladium roseum avastati bioaktiivseid ühendeid tootvate mikroorganismide otsingul, kui ta köitis teadlaste tähelepanu lenduvate süsivesinike tootmisega, kirjutas Eesti Geenikeskus.

Maailm otsib asendust fossiilkütustele, tekitab praegusel ajal iga süsivesinikke tootev elur teadlastes suurt elevust. Paljud mikroobid on selleks suutelised, kuid vajavad tooraineks suhkruid. G. roseum seevastu suudab tekitada süsivesinikke otse tselluloosist, mida harilike nn diiselmikroobide jaoks tuleks teatud ensüümide abil suhkruks lagundada.

Laboritingimustes oli seene poolt toodetava niinimetatud mükodiisli koostis harilikule diiselkütusele veelgi sarnasem, kuigi suhkrul kasvades oli tootlikkus väiksem kui tselluloosil kasvades. Teadlaste hinnangul saab seda viga tõenäoliselt parandada geeni- ja fermenatsioonitehnoloogia abil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2008, 13:28
Otsi:

Ava täpsem otsing