Liisinguvõimelisi autoostjaid kõvasti vähem

27. november 2008, 14:26

Swedbank eitab autoliisingu tingimuste
muutmist, ent maksevõimelisi kliente on jäänud tunduvalt vähemaks.

Swedbanki liisingu divisjoni direktor Gunnar Toomemets ütles, et Swedbank pole liisingu tingimusi karmistanud ning klientide finantseerimine käib samadel alustel nagu varem.

Swedbanki portfellis on praegu 75 000 sõiduautode ja väikekaubikute liisingulepingut. Kauem kui 60 päeva on Swedbankile liisingumakseid võlgu alla 1% klientidest.

Nõutav autoliisingu sissemakse algab 10%st ning maksimaalne liisinguperiood on kuus aastat. Intress sõltub kliendist, kuid kuna raha hind finantsturgudel on kallinenud, on täna intress kõrgem kui mõni aeg tagasi, nentis Toomemets. Kallimatel autodel võib esmane nõutav sissemakse olla 15-20% ja kasutatud auto ostul on liisinguintress alati kõrgem kui uue sõiduki soetamisel.

"Kuna autode müük on langenud, siis mõistagi on vähenenud ka liisingu taotlejate hulk. Peab tõdema, et positiivsete liisingotsuste arv on samuti vähenenud ja seda põhjusel, et taotlejate kvaliteet on muutunud," kommenteeris Toomemets.

Kui ettevõte tahab liisingulepingut ennetähtaegselt lõpetada, võib Swedbank temalt nõuda kuni kuue kuu intressi. "Eraisikute puhul pole seadusest tulenevalt lõpetamise tasu, kui leping on kehtinud rohkem kui üheksa kuud," märkis Toomemets.

Ta lisas, et palub liisingulepingut lõpetada soovivatel klientidel pöörata tähelepanu liisingulepingu jäägile. "Kliendid, kes soovivad vara müüa või vahetada, peaksid võrdlema lepingu jääki hetkelise turuväärtusega. Kui jääk on kõrgem kui turuväärtus, tuleb võimalusel vara realiseerimine edasi lükata ning igakuiste liisingmaksetega jääki vähendada," põhjendas Toomemets.

Kui pikalt peab liisinguvõtja makseid võlgu jääma, et Swedbank auto käest võtaks? "Kliendi vara sundrealiseerimine on viimane variant, mida liisingfirma kasutab. Püüame leida siiski lahenduse, mis rahuldaks mõlemaid pooli. Juriidiliselt on liisingfirmal õigus sõiduk ära võtta peale kaht nädalat, kuid sellist praktikat kasutame väga harva," vastas Toomemets.

Toomemetsa sõnul pole võlglastelt ära võetavate sõidukite arv tänavu oluliselt suurenenud. "Oleme oma riske hinnanud siiani õigesti ja sellest tulenevalt pole ka varade realiseerimises suurt hüpet olnud," lausus ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2008, 13:39
Otsi:

Ava täpsem otsing