RM kärpis kvartaliga majanduskasvu prognoosi üle kuue protsendipunkti

27. november 2008, 12:58

Kui augustis teatas rahandusministeerium,
et Eesti majandus kasvab järgmisel aastal 2,6%, siis täna avalikustatud
prognoosi järgi tabab meid 3,5protsendine langus.

Sisenõudluse vähenemise tõttu ulatub majanduslangus 2009. aastal 3,5 protsendini, teatas rahandusministeerium äsja.

Eesti majandus on kohandumas kiirelt potentsiaali ületanud majanduskasvult jätkusuutlikumale tasemele, kommenteeris ministeerium veel augustis antud järgmise aasta positiivse majanduskasvu prognoosi.

Ministeeriumi tänase prognoosi järgi kujuneb tuleva aasta inflatsiooniks 4,2 protsenti, seda samuti eelkõige sisenõudluse vähenemise tõttu. Rahandusminister Ivari Padari sõnul langeb lähiajal ära meie senine peamine takistus eurotsooniga liitumisel ehk kõrge inflatsioon, kuna majanduse langusfaasiga raugeb ka hinnatõus.

"Praegune keeruline aeg annab meile seega ideaalse võimaluse liikuda eurol põhineva Euroopa majandusruumi poole. See omakorda aga aitaks kaasa Eesti veelgi usaldusväärsemate ja atraktiivsemate majanduspartnerite nimekirja lisada," lisas Padar.

Rahandusministeerium tutvustab täna valitsusele sügist majandusprognoosi ning eurotsooniga liitumise valmidust hindavat uuendatud ülevaadet.

Sarnaselt teistele ELi riikidele annab ka Eesti iga aasta lõpus ülevaate Maastrichti konvergentsikriteeriumide täitmisest. Programmis tuuakse välja Eesti hetkeolukord eurotsooni pääsemise kriteeriumidele vastamisel ning edasised arenguplaanid. Programmi annab Eesti Euroopa Komisjonile üle detsembri alguses. Liikmesriikide programme hinnatakse aasta lõpus ja 2009. aasta alguses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. November 2008, 13:48
Otsi:

Ava täpsem otsing