VIDEO: Kas Lilleküla staadioni all oli pommiladu?

04. detsember 2008, 23:41

Tehnilise järelevalve amet uurib
kaebust, mille järgi Lilleküla jalgpallistaadioni alustes ruumides ladustati
ning ehitati ümber pürotehnilisi tooteid. Praegu on võimatu öelda, kas
tegemist on ühe pürotehnikafirma seaduse rikkumisega või endise töötaja
kättemaksuga. Imelik on aga see, et laekunud vihje uurimise asemel loobiti seda
erinevate uurijate vahel kui kuuma kartulit.


31. juuli õhtul kohtuvad Tallinnas Lilleküla jalgpallistaadionil UEFA karikasarjas FC Flora ja 11kordne Rootsi meister Djurgardens IF. Külalismeeskonna fännide tribüüni all ruume rentiva pürotehnikafirma Firestudio Eventsi kontori osa aknaid kaeti mängu ajaks mustade kiledega, et pommilao sisu välja ei paistaks. Seda väidavad kaebuse esitanud Aivar Hiienurm ja Alo Jaanivald. Nende meeste väitel käis maist alates ühes staadionialuses ruumis täie hooga pürotehniliste toodete lahtivõtmine ja ümberehitamine.
Hiienurm töötas Firestudio Events IT- ja turundusspetsialistina, Jaanivald pakkus OÜ DC Audio kaudu Firestudio Eventsile helitehnilist teenust püromuusikalide korraldamiseks.


Miks kaeti aknad kiledega?
“Mul oli siin miljoni krooni eest helitehnikat ning hakkasin muretsema, kas selline pürotehnika käitlemine ja tootmine ei ole ohtlik,” räägib Jaanivald. Meeste sõnul tekkinud sellest firma omanikega tüli ning nad sunniti lahkuma.
Firestudio Events ühe omaniku Stanley Vaarmanni sõnul on ta Hiienurme kaebamistest väsinud. “Ta lubas, et rikub meie kõigi elud ära. Need jutud hakkasid siis, kui meie teed suve lõpul lahku läksid. Kuid tal pole mingeid tõendeid,” räägib Vaarmann.
Juuli lõpus toimunud jalgpallimatši ajal akende mustade kiledega katmist põhjendab aprillis staadioni all asuva kontori avamispidu pidanud Vaarmann värvimistöödega. “Meil paluti enne ühte rahvusvahelist matši, et kataksime aknad kinni, kuna õhtuti toimusid nendes ruumides värvimistööd,” väidab ta.
Hiienurm ja Jaanivald käisid oktoobri algul tehnilise järelevalve ameti (TJA) uurija Vello Treiali jutul. Paraku siis menetlust ei alustatud ning kui Hiienurm helistas Treialile, kas ta peaks politseisse pöörduma, vastas uurija, et nii oleks õigem küll. 10. oktoobril esitasid mehed Põhja Politseiprefektuurile avalduse kriminaalasja algatamiseks. 21. oktoobril saatis Põhja Politseiprefektuur avalduse edasi TJAsse ja kaks päeva hiljem algatas TJA väärteomenetluse Firestudio suhtes.


Amet ei tahtnud uurida
Miks ei alustatud väärteomenetlust kohe pärast info saamist? “Jäi mulje, et TJA ei soovi asjaga tegeleda,” arvab Hiienurm. TJA teatel nad menetluse käigu kohta infot ei anna. “Ma ei tea esiteks, et see olete teie ja telefoni teel ma ei anna mitte mingisugust konsultatsiooni ega vastuseid. Kõik,” viskab Treial telefoni hargile.
Ka e-posti teel saadetud küsimuste sisulisest vastamisest hiilib Treial kõrvale.
Paar pürotehnikaga tegelevat ettevõtjat on ka öelnud, et nad on jalgpallistaadioni alt saanud nii püssirohtu kui ka süütenööri.
“Mina tahan seda arvet näha, et me oleme müünud siit midagi,” lükkab Vaarmann need jutud ümber.
Tegemist olevat konkurentide kadedusega. Veelkord kinnitab ta, et staadioni all pole olnud pürotehnika ladustamist ega tootmist, oli ainult suures koguses tühje kaste, prügi. Samuti pole enne igat rahvusvahelist mängu ruumid läbi nuusutanud pommikoerad midagi avastanud.
Kuid see pole veel kõik. Hiienurme sõnul käinud samasugune tegevus pürotehnikaga juba aastaid ühes Tallinnas Kadaka teel ladude piirkonnas asuvas hoones ning veel eelmise aasta jõulude ajal seisid sealsamas merekonteinerid pürotehnikaga. “Mina küll ei mäleta, et kunagi oleks nad toonud pürotehnikat Kunda lõhkeainetelaost, millega neil olevat leping tehtud. Kui midagi puudu jäi, siis käidi Kadaka teel järgi,” lisab ta.
Tehnilise järelevalve ameti peadirektori asetäitja Hirvesoo sõnul on see koht registreeritud müügipunktina ning kui seal pürotehnikat ladustati, on see ebaseaduslik.
Vaarmann ütleb süüdistuse kohta, et seal on tõesti olnud kolm merekonteinerit. “Aga Hiienurm näidaku, mis seal sees oli. Tõestagu!”
Sel nädalal uurija Treiali juures käinud pooled pidid andma allkirjad, et ei anna asja kohta mitte mingisugust informatsiooni, kaasa arvatud ajakirjandusele. Kuid džinn oli juba varem pudelist välja lastud...

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. December 2008, 14:05
Otsi:

Ava täpsem otsing