Eesti Pank: majanduslangus pöörab inflatsioonitrendi

05. detsember 2008, 11:23

Novembris oli inflatsioon aasta madalaim,
kommenteeris Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere täna avaldatud tarbijahinna
indeksit.

Novembris odavnes tarbija ostukorv oktoobri suhtes Eesti Statistikaameti andmetel 0,3 protsenti. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on hinnad tõusnud 8 protsenti, mis on selle aasta madalaim näitaja.

Finantssurutis tekitab maailmamajanduses palju ebakindlust, kuid see aitab kaasa inflatsioonitrendi kiiremale pöördumisele, rääkis Lindpere. Euroala inflatsioon aeglustus esialgsel hinnangul novembris 2,1 protsendini, olles kuu aega varem 3,2 protsendi tasemel.

Eesti inflatsioon on saavutamas paremat kooskõla meie reaalmajanduse näitajatega. Novembris odavnes mootorikütus 10,3 protsenti, mis tasakaalustas täielikult soojusenergia 5 protsendilise kallinemise.

Tulenevalt kütuse odavnemisest tuleks üle vaadata kõik hinnad, mis viimastel aastatel kütuse kallinemise tõttu on kiiresti tõusnud. Aeglustuv palgakasv ja ebakindluse suurenemine on sundinud siinse tarbija pigem ooteseisundisse. Varasemast oluliselt vähem finantseeritakse ostusid laenude abil.

Novembrikuus alanes inflatsioon peaaegu kõigi olulisemate kaubagruppide lõikes. Odavnesid ka osad teenused. Näiteks maksis majutus sesoonsete tegurite toel novembris ligi 5 protsenti vähem kui oktoobris. Samuti muutusid odavamaks mõned eluasemeteenused, märkis Lindpere.

Inflatsiooni alanemine on kooskõlas Eesti Panga prognoosiga ning toetab euro kasutuselevõttu 2011. või 2012. aastal. Keskpank ootab inflatsiooni aeglustumise jätkumist ka järgnevatel kuudel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. December 2008, 12:25
Otsi:

Ava täpsem otsing