BÖRS: finantssektoril hakkasid jalad värisema

Mait Jüriado 11. detsember 2008, 23:11

Wall Street lõpetas finantssektori
eestvedamisel päeva kolm protsenti miinuses.

USA turud on sel nädalal liikunud külgsuunas ja üsna kindlas kauplemisvahemikus. Käib küll edasi-tagasi "saagimine" päevasiseselt, kuid otsustavalt kuhugi liigutud ei ole. Tänase päeva lõpp tõi aga lahenduse ning aktsiahinnad keerasid nina alla. Päeva siiski päris põhjades punases ei lõpetatud.

Dow Jones tööstuskeskmine kukkus 196 punkti ehk 2,24%, Standard Poor's 500 indeks -2,85%, Nasdaq -3,68%, väikeettevõtete indeks Russell 2000 -5,29%.

Hommikut alustati protsendi jagu miinuses, kuna iganädalane töötu abiraha saajate arv kasvas nädalaga 58 000 saaja võrra 573 000 saajani, mis on viimase 26 aasta kõrgeim määr. Turud paistsid seda ignoreerivat ning ralli, eriti just energiasektoris, sai alata.

Finantssektor oli nõrk täna päeva algusest peale ning oli vastutav enamuses selles languses, mis päeva lõpus aset leidis. Sektor sai negatiivset hoogu juurde peale J. P. Morgani tegevjuhi Jamie Dimoni sõnavõttu CNBCs, kui ta arvas, et kinnisvarahinnad kukkuvad veel 20% allapoole niigi depressiivsetest tasemetest ning tema ettevõtte ühinemine Bear Stearnsiga aasta alguses on ettevõttele maksma läinud rohkem kui nad arvasid. JPMorgani aktsiad (JPM) kukkusid täna 10,68%.

Goldman Sachs Group (GS) ja Morgan Stanley (MS) kukkusid 2,54% ja 5.89%. Wells Fargo (WFC) kukkus 11,27%. Bank of America (BAC) aktsiad kukkusid 10,67%.

Toorainesektor sai rallida täna teist päeva kuni hilisõhtuni meie aja järgi. Dow Jonesi indeksis olev maailma suurima naftakompanii Exxon Mobil (XOM) aktsiad langesid 0,06%. Alumiiniumitootja Alcoa (AA) langes 2,16%. New Yorki börsil noteeritud kaevandusgigandi Rio Tinto aktsiad andnud eilsega võrreldes järgi 4,22%. Terasetootja U.S Steel (X) lõpetas päeva miinuses 1,12%.

Ka kaevanduskompaniid andsid päeva lõpuks kätte võidetud plussid käest. Freeport-McMonRan Copper Gold (FCX) langes 0,26%. Nafta ning gaasikompanii Occidental Petroleum Corp (OXY) lisas 0,96%, Devon Energy Corporation (DVN) oli punases 2,19%. Kullakaevandaja Newmont Mining Corp. (NEM) plussid olid päeva lõpuks 2,01%.

Kuigi autotootjate 14 miljardi dollariline abipakett võeti vastu häältega 231-170, võib senatis veel probleeme tekkida, kuna mitte ainult vabariiklaste seas pole näha suurt vastuseisu, vaid ka demokraatide enda leeris, kes eelnõu seni on üritanud läbi suruda. General Motorsi (GM) ja Ford Motori (F) aktsiad kukkusid 10,43% ja 10,77%.

Dow komponent Procter Gamble (PG) on üks viimastest gigantidest, kes on kärpinud oma müügiprognoose sellel kvartalil. P G aktsiad langesid 0,91%.

Eli Lilly Co. (LLY) teatas, et täisaastal saadakse 4 miljardit dollarit kahjumit ühinemisest ImClone Systemsiga. Aktsiad rohetasid täna 1,74%.

Hiina "google" Baidu.com (BIDU) alandas neljanda kvartali kasumiprognoose ning ootab käibeks 131-133 miljonit dollarit. Analüütikud ootasid käibeks 140 miljonit dollarit. Eelmine ettevõtte prognoos oli 151-155 miljonit dollarit. Baidu aktsiad olid uudistele vaatamata täna plussis 6,47%.

Costco Wholesale Corp. (COST) raporteeris esimese kvartali kasumist, mis oli eelmise aastaga võrreldes muutumatu. Samade poodide müük kasvas aastaga 1% ning kogumüük 3,6%. Aktsiad langesid täna 3,04%.

Sprint Nextel Corp. (S) aktsiad kukkusid 14,05%. Moody's kärpis ettevõte võlareitingud "rämpsu" staatusesse.

Nafta hind tõusis USAs NYMEXil täna 8,63% ja maksis päeva lõpus 47,3 dollarit barrel. Võttes arvesse Nymexi futuuriturgu, ei oota kauplejad nafta hinna kerkimist pealpool 60 dollari taset kuni 2010. aasta augustini, kirjutab WSJ.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. December 2008, 13:28
Otsi:

Ava täpsem otsing