Jaapan püüab rekordeelarvega majandust ergutada

25. detsember 2008, 10:47

Jaapani valitsus pööras kõrvale
eelarvedistsipliini kursilt ja võttis kolmapäeval vastu kõigi aegade suurima
eelarve, et majandus langusest tõusule ergutada.

„Jaapan ei saa vältida maailma majanduslanguse tsunamit, kuid me võime püüda sellest väljapääsu leida,“ ütles Jaapani peaminister Taro Aso. „Maailma majandus on taolises languses, mida tuleb ette üks kord 100 aasta jooksul. Erakorraline olukord nõuab erakorralisi abinõusid,“ vahendas Reuters.

Jaapani valitsus kiitis heaks 88,5 triljoni jeeni (980,6 miljardi dollari) suuruse eelarvele aprillis algavaks majandusaastaks. Koos selle aasta kahe lisaeelarvega rahastab see peaminister Taro Aso 12 triljoni jeeni suurust majanduse stimuleerimise paketti, mis moodustab enam kui 2% Jaapani SKPst.

Majanduse stimuleerimise kava suurendab Jaapani eelarvedefitsiiti ning sunnib riiki emiteerima uusi võlakirju. Jaapani avaliku sektori võlakoorem on juba praegu 170% SKPst, mis on arenenud tööstusriikide seas kõrgeim näitaja.

Lõppeval eelarveaastal kahanes Jaapani SKP 0,8%. Tulevaks aastaks ei prognoosi Jaapani valitsus mingit kasvu. Keskpanga intressid on peaaegu nullis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. December 2008, 10:47
Otsi:

Ava täpsem otsing