Portaal avab Eesti kaudu toimunud rahapesu detaile

06. jaanuar 2009, 10:16

Ühe miljardi euro suuruse kahtlase
summa täpne päritolu pole teada, kuid ligikaudu pool miljardit eurot kanti
seejuures ka AS Tavidi arvetele ning tõmmati sealt arvukate sularahatehingutega
välja.

Bulgaaria prokuratuur kahtlustab Vene maffia raha pesemises kohalikku ettevõtet, vahendas internetiportaal sofiaecho.com.

Venemaalt tulnud rahaülekannete tegemisel kasutati võltsitud dokumente ja näilikke äritehinguid. Bulgaaria pankades ringles kahtlane raha ligikaudu aasta. Sealt liikusid summad edasi Küprosele, Dubaisse ja Hongkongi. Ligikaudu pool miljardit eurot kanti ka AS Tavidi arvetele ning tõmmati sealt arvukate sularahatehingutega välja.

Siiani pole lõplikult selge, kelle rahaga tegu oli. Ühe versiooni kohaselt tuli raha Peterburi allmaailmast, oletatavasti mõjuvõimsalt Tambovi grupeeringult. Tambovi grupeeringut seostatakse tavaliselt katusetegemise, narkoäri ja muu illegaalsega.

Finantspettus hakkas hargnema, kui möödunud aasta 23. mail arreteerisid Bulgaaria võimud Sofias Soome passiga Venemaa kodaniku Elizabeth Elena von Messing ja teda esindava Dmitrii Abramkini. Nii von Messing kui Abramkin on Peterburi allilmaautoriteetidele tuntud.

Von Messing esines Sofias registreeritud Optima Ca omaniku ja juhina. Ettevõte tegi seal erinevate pangakontode kaudu hulga kinnisvara- ja finantstehinguid. Arvatakse, et selle firma arvetelt liikuski kokku läbi miljard eurot.

Von Messing väitis Bulgaaria päevalehele 24 Chasa, et kogu raha oli ettevõtte aastane kasum ja ta ei mõista enda vastu esitatud süüdistusi. Naine pääses vahi alt 23. detsembril, kuid tal on keelatud Bulgaariast lahkuda. Abramkin istub endiselt vanglas.

AS Tavid eitab osalemist rahapesus. „Usun, et tegemist on inimliku eksitusega, kus on kontekstist välja rebitud meie ettevõtte nimi,“ kommenteeris süüdistust AS Tavidi juhataja Kuno Rääk eile õhtul. „AS Tavidile ei ole esitatud antud juhtumiga seoses ühtegi järelpärimist ega süüdistust ei Eesti ega Bulgaaria ametivõimude poolt. AS Tavid on tegutsenud üle 15. aasta ja kogu selle aja jooksul oleme tegutsenud vastavalt seadustele ning meie otsene järelvalveorgan on Eesti Rahapesu Andmebüroo.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2009, 12:14
Otsi:

Ava täpsem otsing