Rääk: rahapesu kahtlustused on jama

05. jaanuar 2009, 16:58

Bulgaaria võimud teatasid täna, et nad
uurivad suurt rahvusvahelist rahapesuskeemi Vene rahaga, millesse võib olla
segatud ka valuutavahetuse ja kullamüügiga tegelev AS Tavid.

„Igasugused väited, et Tavidit kahtlustatakse millestki, on pehmelt öeldes jamad,“ ütles aripaev.ee-le antud kommentaaris Tavidi üks omanik ja juht Kuno Rääk. „Mina oskan seda kommenteerida ainult nii, et siin tegemist kerge ajakirjandusliku praagiga, kus keegi on kuskilt kontekstist välja rebinud AS Tavidi nime ja nüüd keerutatakse selle ümber mingit ilmsuurt vahtu,“ pakkus omapoolse variandi rahapesu kuulduste ilmumise kohta Rääk.

Samuti lisas juht, et võb kinnitada, et AS Tavid on kõik tegutsemisaastad olnud seadusekuulelik ning jälginud kehtivaid seadusi. „Meie järelvalveorgan on rahapesu andmebüroo ja meiega peaks olema kõik kõige paremas korras,“ nentis Rääk, kelle sõnul ei ole Bulgaaria ega Eesti poolt tulnud neile päringuid või süüdistusi rahapesuga seonduvas.

Bulgaaria ja Eesti vahelistes rahaülekannetes on nö pestud 1 miljardi euro väärtuses musta Vene raha, vahendas AFP.

Uurimisega seotud ametnik märkis, et selline rahapesu uurimine on pretsedenditu euroliidus.

Uudistekanali 24 Hours andmetel liikus umbes miljardi euro ulatuses musta Vene raha esmalt Bulgaaria kinnisvara- ja finantsfirmasse Optima Ca. Pool rahast liikus sealt väidetavalt edasi Eesti valuutavahetusettevõttesse Tavid, kust liikus raha jälle tagasi Venemaale. Bulgaaria võimud ei ole kinnitanud ega ümber lükanud Tavidi osalust afääris, Bulgaaria press on saanud info anonüümsetelt allikatelt.

Ülejäänud raha kanti erinevatele pangakontodele Küproses, Dubais, Hongkongis ja veel muudes riikides.

Optima Ca omanik Elisabeth Elena von Messing ütles, et miljard eurot oli ettevõtte käive ja ta ei tea, milles teda süüdistatakse.

Vene päritolu, kuid soome kodakondsust omav von Messing ja ettevõtte tegevdirektor Dmitri Abramkin vahistati eelmise aasta lõpus. Von Messing sai kautsjoni vastu vabaks 23. detsembril, Abramkin aga jäeti vahi alla.

Soomes on von Messin süüdi mõistetud rohkem kui 10 aastat tagasi maksupettuses.
Bulgaaria lehe andemetel on naine väidetavalt kunagi abielus olnud Peterburi maffia liikmega, von Messing eitas seda infot, öeldes, et tema esimene mees töötas Vene luures.

Bulgaaria kohus hakkab juhtumit arutama kinniste uste taga ja enne protsessi lõpptulemit ei ole nad nõus kommenteerima juhtumi detaile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. January 2009, 13:28
Otsi:

Ava täpsem otsing