Soome peaminister ei toeta palkade külmutamist

06. jaanuar 2009, 15:24

Soome peaminister Matti Vanhanen ei leia,
et Soomes oleks vaja külmutada juba kokku lepitud palgatõusud, nagu on välja
pakkunud näiteks riigi keemiatööstus, kirjutas Helsingin Sanomat.

Peaministri sõnul on olulisem sõlmida edaspidised palgakokkulepped pikemaks ajaks, 2-3 aastaks, ning sellisel tasemel, mis suurendaks nii inimeste ostujõudu kui annaks firmadele kindluse investeeringute jätkamiseks. Tarbijate ostujõudu toetab maksukärbetega ka valitsus.

Palkade külmutamise kokkuleppeid Vanhanen ei toeta, kuna neil oleks peaministri sõnul väga halb psühholoogiline mõju.

Soome tööandjate keskliidu kinnitusel pole palkade külmutamise teema veel kuigi teravalt üles kerkinud, kuid diskussioon on alanud.

„Palgakokkulepped sõlmiti majanduskonjunktuuri tipus. Olukord on erinev, kuid diskussioonid on alanud, kas neid (kokkuleppeid) on võimalik ellu viia ja mida oleks võimalik teha, et vältida töökohtade kadumist,“ ütles liidu tööturu osakonna juht Eeva-Liisa Inkeroinen.

Oluline on, et firmadel oleks võimalus rakendada erinevaid abinõusid. Kui firma tasandil lahendust ei leita, saab keskliit appi tulla. Kokku lepitud palgatõusude peatamise küsimus on just selline asi, mida on kõige parem kokku leppida liidu tasandil, arvab Inkeroinen.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2009, 10:35
Otsi:

Ava täpsem otsing