Ravimifirmad kaaluvad arstide koolitustoetuste kärpimist

Egle Raadik 13. jaanuar 2009, 07:00

Majanduslanguse tõttu võivad kahaneda ka
ravimifirmade poolt arstidele suunatud toetused, mis tähendab asjatundjate sõnul
arstide koolitusvõimaluste vähenemist.

Kahe Eesti suure ravimitootja Eli Lilly ja GlaxoSmithKline'i juhid kinnitasid, et nad ei ole vastu võtnud otsust arstidele suunatud toetusi vähendada.

"Me ei plaani 2009. aastal toetuste suuremaid muudatusi," nentis Eli Lilly Eesti filiaali juhataja Chris Ellermaa, kelle sõnul otsustatakse toetuste andmine ka sel aastal iga üksiku taotluse põhjal eraldi.

GlaxoSmithKline Eesti filiaali juhtaja Akshay Mody sõnul sõltub toetuste eelarve sellest, kas on uusi asju, millest arstid peaksid teada saama ning õppima. See aga omakorda sõltub sellest, mis toimub teadusmaailmas. "Kui ikka tuleb midagi väga olulist, siis tuleb see summa leida," sõnas ta.

Turulangus juba kohal

Samas tunnistas Eli Lilly Balti juht Rauno Pukonen ravimifirmadest üldistatult kõneledes, et hoolimata statistika puudumisest mulluse neljanda kvartali kohta, on turulangus juba ka nendeni jõudnud. "Kui aga turg ja käibed kukuvad, siis muutuvad ka võimalused väiksemaks, kuna toetused tulevad põhiliselt kasumi arvel," märkis Pukonen.

"Kui toetussummad peaksid oluliselt langema, siis toob see kaasa ka koolitusvõimaluste vähenemise," leiab Tallinna Arstide Liidu juhatuse esimees Toomas Kariis.

"Idee poolest võib perearst küsida toetust mitmest ravimifirmast korraga ja nii võib tal õnnestuda kogu koolituse eelarve ravimifirmade toetustega ära katta," kirjeldas perearst Anneli Kalle-Talvik.

Konverents annab kontakte

Pukoneni sõnul oleks üks võimalikke lahendusi eelarve kokkuhoiutingimustes ka rahvusvaheliste konverentside online-ülekanded. "Kindlasti aga ei asenda see 100protsendiliselt konverentsidel kohalkäimist, kuna ei võimalda luua uusi kontakte," tunnistas ta.

Pereõdesid tuleb aastas koolitada 60 tundi, perearsti aastane koolitus kestab 120 tundi. Üks konverentsipäev maksab Eestis 500-1400 krooni. Euroopa Perearstide aastakonverentsi osalustasu on ca 700 eurot.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. January 2009, 07:00
Otsi:

Ava täpsem otsing