Putin avab Davosi foorumi

28. jaanuar 2009, 10:27

Esmakordselt on Šveitsi suusakuurordis
Davosis täna ametlikult algava maailma majandusfoorumi avamise au Venemaal ja
Hiinal – kõnega esinevad Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Hiina peaminister
Wen Jiabao.

Ent erinevalt läinud aasta juunist, mil foorumi korraldajad külalistele kutsed laiali saatsid, ei ole ole ei Venemaal ega Hiinal enam seda maailmamajanduse „päästja“ oreooli. Neile, kes lootsid, et arenevate turgude kiire kasv aitab maailmamajanduse halvimast läbi, on Hiina ja Venemaa majanduse käekäik pettumuse valmistanud, kirjutas Bloomberg.

„Hiinlased ja venelased ei ole ka ise enam nii ennasttäis kui umbes kuus kuud tagasi,“ ütles Bloombergile poliitikateaduste professor Huang Jing. „Need riigid said jõukaks, kuna olid integreeritud rahvusvahelisse majandussüsteemi. Nüüd nad mõistavad, et sellel on ka oma hind,“ jätkas ta.

Venemaa SKP kahaneb tänavu prognoosi järgi 0,2% pärast viimase kümne aasta enam kui 7%st keskmist kasvutempot. Hiina majandus on New Yorgi ülikooli professori Nouriel Roubini sõnul juba languses.

„Me oleme pimesi uskunud, et arenevad turud (nn BRIC riigid – Brasiilia, Venemaa, India, Hiina) on pikaaegse hüperkiire kasvu sünonüümid,“ ütles Mosrgan Stanley Aasia osakonna juht Stephen Roach. „Pragune kriis paneb selle eelduse kõva kahtluse alla,“ lisas ta.

Täna Davosi kogunenud poliitikute, investorite, firmajuhtide ja akadeemikute ees kõneldes kordavad Hiina ja Venemaa liidrid tõenäoliselt üleskutset, et nende riigid saaksid suurema sõnaõiguse rahvusvahelistes institutsioonides. Samuti tõrjuvad nad lääneriikide kriitikat – äsja süüdistas USA uue valitsuse rahandusminister Timothy Geithner Hiinat valuutakursi manipuleerimises.

Läinud aasta Davosi kohtumisel nimetas Venemaa rahandusminister Aleksei Kudrin oma riiki „stabiilsuse oaasiks“. Viimase kuue kuuga on riigi valuutareserv kahanenud 34%, et pidurdada rubla langust. Juuli tipptasemelt on rubla dollari suhtes odavnenud 30%.

„Putin maalib Venemaast pildi kui riigist, mis tahab süvendada integreerumist globaalsesse majandusruumi ning meelitada riiki välisinvesteeringuid,“ ütles Pilgrim Asset Management peastrateeg James Beadle. „Kahjuks on Venemaa halvasti kohelnud paljusid oma globaalseid partnereid. Nüüd kus kaalukategooriad on taas võrdsemad, on vähe neid, kes seda leebemat retoorikat uskuma jäävad,“ jätkas ta.

Vene meedia teatel plaanib Putin rääkida ülemaailmse finantskriisi põhjustest ning esitada Venemaa seisukohad, kuidas edaspidi taolisi kriise vältida.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. January 2009, 22:18
Otsi:

Ava täpsem otsing