BÖRS: indeksid hakkavad erinevalt mõtlema

Mait Jüriado 02. veebruar 2009, 23:11

USA aktsiad tegid erisuunalise börsipäeva.
Tehnoloogiasektor säras kõige rohkem.

Viimastel kuudel on üsna haruldane olnud, kui mõni majandussektor on börsipäeval end teistest lahti rebinud ning vastuvoolu ujunud. On aga tavaline, kui kukub turg, kukub kõik ning rallitakse samuti ühes taktis. Kuigi börsipäeva alustati üsna punases, suudeti päeva jooksul teha ebakindel tõusupäev, mille veduriks oli tehnoloogiasektor.

Umbes 40% S P indeksi ettevõtetest on teatanud oma viimase kvartali kasumiaruande ja umbes 35%-l neist kukkusid kasumid võrreldes aastataguse ajaga. On selge, et ka kasumiootused on seetõttu tugevalt alla tulnud. Igasugune positiivne pööre võiks aktsiahinnad aga rallima panna.

Dow Jones tööstusindeks kukkus täna 64 punkti ehk 0,8% 7937 punktini. S P 500 indeks alanes 0,05% 825,4 punktini. Nasdaq indeks lõpetas päeva plussis 1,22% ning Russell 2000 tõusis 1,37%.

Dow Jonesi suurimad tõusjad olid täna Intel (INTC) 5,66%ga ning Microsoft (MSFT) 4,27%ga ning suurim kukkuja oli Bank of America (BAC) 8,8ga.

S P 500 indeksi suurim tõusja oli Hartford Financial Services (HIG) 14,9%ga ja suurim kukkuja oli Huntington Bancshares Incorporated (HBAN) 29,9%ga.

USA tarbijakulutused olid detsembris kuuendat kuud languses. Tarbijakulutused pole nii viletsad olnud alates 1961. aastast. Detsembris kulutas tarbija 0,8% vähem kui novembris. Sissetulekud vähenesid 0,2% võrreldes analüütikute prognoositud 0,4%-lise kukkumisootusega. Eelmisel kuul vähenesid sissetulekud 0,4%.

Suuruselt teine USA autotootja Ford (F) tõusis 0,5% ja maksid 1,88 dollarit, kuigi Reuters raporteeris, et Barclays Capitali arvates vajab autotootja valitsuse raha enne aasta lõppu. Barclays Capitali analüütikud kärpisid Fordi aktsiate hinnasihti neljalt dollarilt ühele dollarile, viidates autotootja rahavajadusele ning võlale. Ka Fordi konkurendi General Motorsi hinnasihti kärbiti ühelt dollarilt viiekümnele USA sendile, viidates ettevõtte kahjumlikkusele. Analüütikute sõnul saab ettevõte neljandas kvartalis kahjumit 4,3 miljardit dollarit. Ettevõtte aktsiad taganesid täna 4% ja maksid 2,89 dollarit.

Mänguasjatootja Matteli (MAT) kasum kukkus 46% 176,4 miljoni dollarini. Kasum aktsia kohta 49 USA senti. Müük kukkus 1,94 miljardile dollarile 2,19-lt miljardilt dollarilt. Analüütikud ootasid müügimahuks 2,19 miljardit dollarit ja kasumit 71 USA senti aktsia kohta. Ettevõtte aktsiad uppusid täna 16,1%.

Rockwell Automation (ROK) alandas oma aastast kasumiprognoosi ning teatas majandustulemused, mis näitasid kasumi kukkumist 25%. Ettevõtte aktsiad taandusid täna 11%.

Kaubamajade pidaja Macy's (M) koondab rasketel aegadel 7000 töötajat, kellest 5100 koondatakse poodidest. Lisaks külmutatakse kõikidel juhatajatel palgad ning ettevõte kärpis ka oma dividende 62% ning maksab nüüd aktsia kohta 5 USA senti dividende. Ettevõtte aktsiad kukkusid täna 4%.

Ravimitootja Pfizer (PFE) lisas plusse 2,1%. Kuigi ettevõte peatas oma vähiravimi katsed, tõstis Credit Suisse ravimitootja reitingut.

Applied Materials (AMAT) ootab majandusaasta esimeses kvartalis kahjumit 9-11 USA senti aktsia kohta, mis tingitud enamikus restruktureerimiskuludest. Ettevõtte aktsiad tõusid päeva lõpuks 0,4%.

Micron Tecnology Inc. (MU) kukkus 3,6%. Mälukiipide tootja patendivaidlus Mosaid Technologiesiga sai läbi. Mälukaartide tootja SanDisk Corpi (SNDK) aktsiad kukkusid samuti 6%. Ettevõtte majandusaruanne avalikustatakse peale turu sulgemist.

Homme avaldavad kvartalitulemused Dow Chemical Co. (DOW), Merck Co. Inc. (MRK), Archer Daniels Midland (ADM), Walt Disney Co. (DIS) ning Motorola Inc. (MOT).

Homme teatavad jaanuarikuu müügitulemustest ka kõik suuremad USA autotootjad.

Kullaunts dollarites maksis päeva lõpus 904,7 dollarit ehk -2,55%.

Nafta maksis päeva lõpus USAs Nymexil 40,3 dollarit barrel ehk -3,2%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. February 2009, 16:06
Otsi:

Ava täpsem otsing