BÖRS: majandustulemused kõigutavad aktsiaid

Mait Jüriado 03. veebruar 2009, 15:55

USA eelturg hüplik. Erinevad
majandustulemused kindlat suunda ei ole andnud.

USA indeksfutuurid on õige pisut negatiivsel territooriumil, kui Dow Chemical ning Macy's on toonud investoritele muret juurde ning Merck Co ning Schering-Plough Co. rõõmustasid investoreid. Muutused futuurides ei prognoosi alati õigesti ette aktsiahindade liikumist turu avanedes.

Täna avaldatakse pool tundi peale turu avanemist detsembrikuu kinnisvaramüügi statistika. Samuti on suuremad USA autotootjad avaldamas detsembrikuu müüginumbrid. Fordi (F) ning General Motorsi (GM) müügimahtude kukkumise ootus on 40% võrreldes aastataguse ajaga.

Kemikaalidetootja Dow Chemical (DOW) on eelturul üle 3% miinuses peale 1,55 miljardi dollari suuruse kvartalikahjumi teatamist.

Merck Co (MRK) on eelturul üle 4% plussis. Tööjõukulude kokkuhoid on ettevõte kasumlikkust parandanud. Schering-Plough Corp. (SGP) on olematu käibe juures eelturul veidi järgi andnud. Ettevõtte kasum tõusis tänu kulude kokkuhoiule.

Maailma suurim digitaalkaamerate mälukaartide tootja SanDisk (SNDK) on eelturul tervelt 22% miinuses. Pettumustvalmistavad kvartalitulemused näitasid ettevõtte kahjumit 1,9 miljardit dollarit.

Kaubamajade pidaja Macy's (M) koondab 7000 töötajat ning kärbib dividende 62%. Ettevõtte aktsiad eelturul üle 2% miinuses.

BP (BP) kukkus Londonis peale 3,3 miljardi dollari suuruse neljanda kvartali kahjumi teatamist. USAs noteeritud aktsiad on eelturul kukkunud üle 3%.

USAs noteeritud Vodafone Groupi (VOD) aktsiad on eelturul lisanud plusse üle 5%. Ettevõte tõstis käibeprognoose Briti naela nõrkusest tingituna.

Aasia börsid tegid möödunud ööl valdavalt tõusupäeva. Jaapani keskpank kavatseb osta triljoni jeeni ulatuses finantssektori ettevõtete aktsiaid. See uudis Jaapanit siiski tõusule ei viinud. Jaapani Nikkei 225 -0,62%, Hong Kongi Hang Seng -0,66%, Hiina Shanghai SE Composite +2,44%, Lõuna-Korea KRX 100 +1,58%, India BSE Sensex 30 indeks +0,91%, Austraalia S P/ASX 200 indeks +0,32%, Uus-Meremaa NZX 15 indeks +0,32%.

Euroopa aktsiaturud liikumas seni erisuunaliselt. Londoni FTSE 100 +0,2%, Saksamaa DAX +0,2%, Prantsusmaa CAC 40 -0.1%, Šveitsi Swiss Market index +0,4%, Soome OMX -0,6%, Rootsi OMX 30 +0,6%, Venemaa Micex +0,1% ja RTS +1,03%.

Kullaunts dollarites maksis viimati 910 dollarit ehk +0,4%.

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 40,1 dollarit barrel ehk +0,05%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. February 2009, 16:06
Otsi:

Ava täpsem otsing