Roubini firma hoiatab Ida-Euroopa panganduskriisi eest

25. veebruar 2009, 15:45

Ida-Euroopa süvenev majanduslangus ja
valuutade nõrgenemine riskib vallandada „riigipiire ületava panganduskriisi“
ning sundida mitmeid riike IMFilt abi otsima, hoiatab New Yorgi ülikooli
professori Nouriel Roubini juhitud konsultatsioonifirma RGE Monitor.

Laenukahjumid Ida-Euroopas kasvavad järsult, mis võib tekitada „järellainetuse“ kogu regioonis, kus paljud pangad on samade Euroopa suurpankade tütarpangad, kirjutas RGE täna. Emapangad võivad oma tütarpangad Ida-Euroopas „kiirmüüki“ panna või lihtsalt „minema jalutada“, kui välisvaluutas antud laenudega seotud kahjumid kasvavad, vahendas Bloomberg.

Läti ja Ungari järel võivad mitmed teised riigid IMFi abi otsida, kuna suured jooksevkonto defitsiidid ei lase suurendada eelarvekulutusi ning odavnevad valuutad nagu Rumeenias või seotud valuutakursid nagu Balti riikides ei lase intresse langetada.

„Kesk- ja Ida-Euroopa on arenevate turgude haige mees,“ kirjutas RGE. Pangandussüsteemid piirkonnas on vaid nii tugevad kui nõrgim lüli – või antud juhul nõrgim riik.“

Läti lati seotud kurss „on järjest hapram“ ka pärast 7,5 miljardi euro suuruse abipaketi saamist IMFi eestvedamisel. Devalveerimine oleks regioonis tegutsevatele välispankadele „laastav“, kirjutas RGE.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2009, 16:04
Otsi:

Ava täpsem otsing