Töötukassa ei näe pääsu maksumäära tõstmisest

02. märts 2009, 08:30

Eesti Töötukassa juhatuse esimees Meelis
Paavel on veendunud, et töötuskindlustus makse määra tõstmise eest pole pääsu,
sest juba praegu on töötukassal tulude ja kulude vahel suured käärid sees.

Kuigi olukord on täbar, siis Paaveli sõnul veel praegu paanikaks põhjust pole. "Meil on ikkagi headel aegadel kogutud reserv, mis ulatub 3 miljardi kroonini ja need katavad ilusasti ära kõik meie täna võetud kohustused," rääkis ta "Terevisioonis", vahendas ERR.

Kui mullu oli töötukassa eelarve ligi 700 miljonit krooni, siis tänavu arvestatakse juba 2,6 miljardiga. "Kui kulud kasvavad tänavu eelmise aastaga võrreldes 3,5 korda, siis tulud kasvavad vaatamata 1. juulist jõustuva maksemäära tõusule vaid 1,2 korda," tõi Paavel numbrilise näite.

Seega ei kata enam jooksvad tulud vaatamata maksumäära tõusule ära enam jooksvaid kulusid. Juba jaanuaris kasutas töötukassa seetõttu ära 100 miljonit reservidest.

Paaveli sõnul on selles olukorras kaks varianti: kas tõsta tulusid ehk tõsta maksumäär maksimumini ehk kokku kolme protsendini, vaadata üle hüvitiste määrad või teha nii üht kui teist. "Rohkem võimalusi meie käsutuses ei ole," märkis ta.

"Mina arvan, et me ei pääse maksumäära tõstmisest. Vaatamata sellele, kui me maksumäära tõstame maksimumini, oleme me ühel hetkel olukorras, kus me peame vaatama üle ka kokkulepitud hüvitistemäärad," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. April 2009, 07:50
Otsi:

Ava täpsem otsing