Akadeemik Bronðtein: üleminek sotsiaalsele mudelile päästab Eesti

Nadezhda Bersenjova 07. aprill 2009, 00:00

Bronðteini sõnul tuleb praegune kriis rängem eelmistest, ka suurest depressioonist. "See hõlmab mitte ainult majandust, vaid ka ökoloogiat, demograafiat ning kogu väärtuste süsteemi. Siiani kasutasime äärmiselt liberaalse turu mudelit. Enam see ei tööta," väitis akadeemik.

"Meie peame ka minema liberaalpoliitikalt üle Skandinaavia sotsiaalsele poliitikale. See on kõige efektiivsem mudel. Kui ka muu maailm seda toetaks, oleksid sotsiaalsed riskid palju väiksemad," kinnitas Bronðtein.

Teadlase arvates võib Eesti kriisist üle saada. "Jah, meil ei ole eriti ressursse - Maailmapanga hinnangul on Eesti oma potentsiaali järgi 72. kohal. Selles hinnangus arvestatakse inim-, loodus- ja tööstuslikku potentsiaali. Me kaotasime oma tööstuse ja põllumajanduse, et kasuta edukat põllumajanduskooperatiivide kogemust, kus ei olnud vahendajaid," rääkis ta äriakadeemia konverentsil.

Kui luua praegu Eesti põllumehe jaoks kõik võimalused, võib ta meid Bronðteini ütlusel kriisist välja vedada. "Meil on väga töökas ja haritud rahvas, oma IT-arenguga oleme me esimese 20 riigi hulgas," märkis ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing