Leev Kuum: varem Eesti konkurentsivõimet kergitanud näitajad on meie vastu

20. mai 2009, 20:35

Maailma riikide konkurentsivõime edetabelis
suurimaks kukkujaks osutunud Eestile tõid sel aastal eelmisest 12 kohta madalama
koha dünaamilised näitajad, mis varem meid tabelis kergitasid, ütles Eesti
Konjunktuurinstituudi vanemteadur Leev Kuum.

„Varem väga kiire majanduskasvu, eelarvetasakaaluga, madalate maksunäitajatega, saime palju plusse dünaamiliste näitajate eest. Need samad dünaamilised näitajad mängivad nüüd meie vastu,“ selgitas Kuum.

Tema sõnul annavad suurtele riikidele plusse peamiselt hinnatavad mahu näitajad, väikeste riikide kasuks nagu Eesti, räägivad tabeli koostamisel nn teine grupp näitajaid ehk muutused nagu majanduskasv, kasumi kasv, tootlikkuse kasv. Ka kolmas grupp ehk efektiivsuse grupp, mis koosneb suhtarvudest ühe elaniku kohta, töötas enne hästi. „Teatud mõttes oli süsteem meiesugustele gasellidele hea, nüüd negatiivsed gasellid süsteem töötab meie vastu.“

„Võib öelda, et hindamismudel on meie jaoks v-tähe kujuline ehk kiirelt kukud kiirelt tõused,“ oli Kuum optimistlik.

Kas sel aastal tabelis üles poole rühkinud Soome, Rootsi ja Leedu põhjal võib öelda, et Eesti sisenes lihtsalt varem majanduslanguse faasi? „Jaa, see, et meie sel aastal näeme nii kehv välja tähendab, et tabelis peegeldub meie juba 2008. aasta esimeses poolaasta kinnisvarabuumi mõjud,“ ütles Kuum ning lisas, et Eesti majandus hakkas langema juba 2007. aasta lõpus, kui teistel riikidel on langus alles 2008. aasta teisest poolaastast.

Maailma riikide konkurentsivõime edetabelis langes Eesti aastaga 23. positsioonilt 35. kohale, olles suurim kukkuja. Mulluse edetabeliga võrreldes kukkus Eesti 12 koha võrra. Veel üle-eelmisel aastal oli Eesti 22. kohal ning 2006. aastal lausa 20. positsioonil. Maineka Šveitsi ärikooli, Lausanne'is asuva IMD iga-aastases edetabelis troonib jätkuvalt esimesena maailma suurim majandus USA. Talle järgnevad Hongkong, Singapur ja Šveits. Need riigid moodustasid esineliku ka mullu, vaid järjekord oli toona pisut teine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. May 2009, 20:35
Otsi:

Ava täpsem otsing