Riigikantselei: langemine konkurentsivõime tabelis mõjutab hinnanguid Eestile

20. mai 2009, 19:12

Kui Eesti ka tulevatel aastatel
konkurentsivõimeliste riikide nimekirjas järjest madalamaid kohti saaks, võib
see mõjutada välismaailma arvamust meie suhtes, ütles Äripäevale Riigikantselei
strateegiadirektori asetäitja Klas Klaas.

Maailma riikide konkurentsivõime edetabelis langes Eesti aastaga 23. positsioonilt 35. kohale, olles suurim kukkuja. Mulluse edetabeliga võrreldes kukkus Eesti 12 koha võrra. Veel üle-eelmisel aastal oli Eesti 22. kohal ning 2006. aastal lausa 20. positsioonil.

„Kui IMD ja teistes sarnastes konkurentsivõime edetabelites hinnangud Eesti majanduse konkurentsivõimele jäävadki langema, siis loomulikult võib see mõjutada ka välismaailma hinnanguid Eesti suhtes,“ ütles Klaas ning lisas, et seetõttu on meie jaoks väga oluline silma paista positiivsete saavutustega.

„Neist kõige olulisem on lähiajal valmisoleku saavutamine euro kasutuselevõtuks. Teine oluline sündmus on Eesti võimalik liitumine OECDga 2010. aastal. Väga tähtis on ka peamiste reitinguagentuuride usalduse säilimine,“ tõi Klaas näiteid ning lisas, et teatavasti on viimased hinnangud olnud Eesti suhtes positiivsed. „Kuid kõige olulisem on siiski võimalikult tugeval positsioonil majanduskriisist välja tulla,“ võttis ta vastuse kokku.

Lisaks halvenenud statistilistele andmetele olid ka Eestis tegutsevate ettevõtjate seas läbiviidud küsitluste tulemused selgelt pessimistlikumad ja kriitilisemad kui 2007. aastal, rääkis Klaas. "Väga suur kukkumine ettevõtjate hinnangus oli Eesti majanduse vastupanuvõimele ning krediidi kättesaadavusele."

Järgmise aasta koha muutusi on väga raske ennustada, selgitas ta ning lisas, et väikeriigid on reeglina tõusude ja languste suhtes tundlikumad. "Palju sõltub sellest, milline on Eestis tegutsevate ettevõtjate meelsus ja hinnang olukorrale riigis. Eesti koht ilmselt paraneb, aga seda, kui palju, on täna praktiliselt võimatu ennustada," lisas Klaas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. May 2009, 19:12
Otsi:

Ava täpsem otsing