Europarlamendi valimistel oli edukaim Keskerakond

07. juuni 2009, 23:08

Europarlamendi valimistel saatis edu
Keskerakonda, kes sai kuuest Eestile ettenähtud kohast 2, Reformierakond ja
Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) said 1 koha, Euroopasse pääses ka
üksikkandidaat Indrek Tarand.

Sotsid küll esialgsete andmete kohaselt europarlamenti ei pääsenud, kuid vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul teatas mõningase hilinemisega muutusest, et tegelikult said sotsid ikkagi ühe koha, selgus ETV stuudiost.

Kuna Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on kinnitanud, et ei asu europarlamenti tööle, lähevad sinna nimekirja järgi Siiri Oviir ja Vilja Savisaar. Reformierakonnast asub europarlamenti tööle Kristiina Ojuland ja IRList Tunne Kelam.

"Valimised õpetasid meid paremini nägema iseennast ja Euroopat. Kui täna lugesin Soome Keskerakonna valimisloosungit, siis veendusin veel kord, kuidas eksivad need, kes tahavad eraldada Eesti asja Euroopa asjast ja Euroopa asja sellest, mis on meile oluline," rääkis Savisaar valimispeol erakonnale peetud kõnes. "Inimesed ei ole käega löönud meie riigile, isegi kui nad on käega löönud meie valitsusele," nentis Savisaar. Eesti inimesed tundsid end täna peremeeste ja perenaistena, lisas ta.

Peaminister Andrus Ansip kommenteeris valimisi ETV eetris nii: "Kas Eesti nendest valimistest võitis, seda näitab aeg. Minul on kahtlusi". Tema sõnul on praegu, majanduskriisi ajal, valitsuserakondadel igal pool raske. "Mitmel pool võivad äärmuslike seisukohtadega inimesed pääseda europarlamenti," lausus Ansip.

"Oleks tahtnud, et Reformierakond oleks saanud rohkem mandaate, aga see oli rahva otsus. Mis meil teha, tuleb oodata järgmise aasta valimisi," rääkis Reformierakonna nimekirjas esinumbrina kandideerinud Kristiina Ojuland.

Keskerakond sai europarlamendi valimistel kella 00.33 seisuga 103 613 häält, Indrek Tarand kogus 102 511 häält. Reformierakonna esialgne häältearv oli 60 691, Isamaa ja Res Publica Liidul 48 490 ja sotsidel 34 554. Euroopa Parlamenti ei pääsenud rohelised (10 844 häält) ega Rahvaliit (8863 häält). Üksikkandidaat Martin Helme kogus 9824 ja Dmitri Klenski 7151 häält.

Mandaadita jäid ka väiksemad erakonnad nagu Vene Erakond Eestis, Põllumeeste Kogu, Ühendatud Vasakpartei, Kristlikud Demokraadid ja Libertas. Välja jäid ka üksikkandidaadid Juri Žuravljov, Märt Õigus, Dmitri Klenski, Taira Aasa ja Martin Helme.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. June 2009, 20:56
Otsi:

Ava täpsem otsing