Indrek Tarand sai üle 100 000 hääle, lõi suurelt Ilvest

07. juuni 2009, 23:35

Euroopa Parlamendi valimistel kogus
üksikkandidaat Indrek Tarand üle 100 000 hääle, ütles vabariigi valimiskomisjoni
esimees Heiki Sibul.

Eelmistel europarlamendi valimistel aastal 2004 kogus Toomas Hendrik Ilves üle 76 000 hääle. Valimisaktiivsus oli toona küll tänavusest märksa madalam.

"Eks parteid olid ikka ise süüdi ka kinniste nimekirjade ja broilerikasvatuse pealetoomisega ja mõttetute loosungite ja muu sellise jamaga," kommenteeris Tarand äsjases ETV uudistesaatele antud telefoniintervjuus oma suuredu.

"Kuna mina ei taha praegu konkurente kritiseerida, siis ma kasutaks praegu hoopis võimalust ja tänaks neid. Heas konkurentsis on lust võistelda, mustas ja räpases basseinis ujuda muidugi nii lõbus ei ole," lisas ta.

Tarand ütles ETV-le, et ta pole veel endale täpselt selgeks teinud, kellega ta Eestist Brüsselisse läheb. "Keegi ei ole ju ütlenud, kes läheb ja keegi on ütelnud, et ta ei lähe," rääkis ta. "Ma ei tea, kes neist läheb, ma kardan, et Velmaniga koos hakkame käima lõpuks," viitas ta Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Vladimir Velmanile.

Tarand märkis, et järgmistel europarlamendi valimistel võiks Eestis saada valida ikka inimesi ja mitte erakondi, nagu seekord.

Europarlamendi liikmeteks said Eestist veel Siiri Oviir, Vilja Savisaar (Keskerakond), Tunne Kelam (IRL), Ivari Padar (sotsid), Kristiina Ojuland (Reformierakond).

Keskerakond sai europarlamendi valimistel kella 00.33 seisuga 103 613 häält, Indrek Tarand kogus 102 511 häält. Reformierakonna esialgne häältearv oli 60 691, Isamaa ja Res Publica Liidul 48 490 ja sotsidel 34 554. Euroopa Parlamenti ei pääsenud rohelised (10 844 häält) ega Rahvaliit (8863 häält). Üksikkandidaat Martin Helme kogus 9824 ja Dmitri Klenski 7151 häält.

Seekord Euroopa Parlamenti mitte pääsenud erakonnad ja üksikkandidaadid on politoloog Rein Toomla sõnul saanud umbes 50 000 häält. Kui nad oleksid olnud üks erakond, siis nad oleksid saanud ka ühe koha, märkis ta ETV valimisstuudios pärast esialgsete tulemuste selgumist.

Viimastel andmetel käis Euroopa Parlamendi valimistel hääletamas 392 494 hääleõiguslikku kodanikku, mis moodustab 43,2 protsenti nende üldarvust. Eelmistel europarlamendi valimistel 2004. aastal käis Eestis valimas vaid 27% valijatest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. July 2009, 20:17
Otsi:

Ava täpsem otsing