Seppik: lisaeelarve viib sotsiaalse katastroofini

17. juuni 2009, 13:47

Riigikogu keskerakonna fraktsioon ei näe
võimalust täna jätkuval lisaeelarve arutelul toetada valitsuskoalitsiooni
maksutõusu kava, mis keskerakonna aseesimehe Ain Seppiku hinnangul tüürib
ettevõtluse huku ning riigi sotsiaalse katastroofi poole.

Seppik ütles, et ei saa kuidagi nõustuda valitsuskoalitsiooni poolt plaanitava lausmaksutõusuga, mis sisaldab nii käibemaksu, aktsiiside kui keskkonnatasude tõusu.

„Ka rahanduskomisjon leidis, et käibemaksu ei tohiks tõsta ja me leiame, et see oleks ettevõtlust hukutav,” ütles Seppik, kelle sõnul ei saa tänases majandussituatsioonis põhimõtteliselt käibemaksu tõusu toetada ning keskfraktsioon eelistab sellele endiselt tulumaksu tõusu ja astmelist tulumaksu. Viimane avaldaks Seppiku sõnul nii inimestele kui ettevõtlusele vähem negatiivset mõju. Ohtu, et see toob kaasa massilise tulude varjamise, Seppik kõrgeks ei hinda. „Eesti ettevõtja saab väga hästi aru, et on vaja toetada ka sotsiaalsfääri. Ma olen meie äriinimestega kohtunud ja keegi ei mõtle nii, et ei peaks ühiskonnaga solidaarne olema,” kinnitas ta.

Seppik möönis, et tänasel päeval on võimalus, et astmeline tulumaks ideena läbi läheks, ümmargune null. Ka ei tule tema sõnul keskerakonna poolt vaadatuna kõne alla „kirik keset küla” – variant, mis oleks kombinatsioon üheprotsendilisest käibe- ja tulumaksutõusust. „Täna tuleks kirikuid ehitada pigem juba palvetamiseks, et meil paremini läheks. Keset küla ei õnnestu paraku kirikut ehitada, vastaspool soovib seda ikka järjekindlalt oma poole peale ehitada. Päris nii ei saa, et kompromiss seisneb selles, et meie oma ideedest päris loobume, see ei ole kompromiss,” rääkis Seppik.

Ka aktsiisitõusude osas ei saa vähemusvalitsus täna keskerakonnaga ühise meele saavutamisele loota. „Kõik aktsiisitõusud hakkavad mõjutama eelkõige just kõige vaesemat osa elanikkonnast, sest tõusevad kõikide kaupade hinnad. Kütuseaktsiisi puhul tuleb kuskil ette ka see hinnatõusust põhjustatud piir, mille taga hakkab voolama must kütus. Kahjuks on see nii ja seda koalitsioon ei taha mõista,” nentis Seppik.

Samuti pole keskfraktsioon nõus keskkonnatasude tõstmisega, mis ähvardab Ida-Virumaal keemia- ja energeetikatööstuse koomasse saata ning inimesed tööta jätta. Seppik viitas mitmendat kuud seisvale väetisetootjale Nitrofertile, Viru Keemia Grupile ning Kunda tsemenditehasele, mida võib keskkonnatasude tõusu puhul oodata sama saatus.

Seppik nentis, et täna ei oska keegi ka öelda, mida teeb kõigi nende maksutõusude peale inflatsioon. „Ma ei pea väga pädevaks kõiki neid lohutavaid sõnumeid, et inflatsioon oluliselt ei kasva,” märkis Seppik.

„Kõige hullem on see, et seda eelnõud tehakse taas tohutu kiirustamisega ja praegu ei suuda keegi tagajärgi ette näha. Mõjud on läbi arvutamata ja sotsiaalsete tagajärgede peale keegi ei mõtle,” ütles ta ja lisas, et keskerakonna seisukohtades pole midagi üleöö muutunud.

Eile ajapuuduse tõttu pooleli jäänud lisaeelarve arutelu jätkub täna kell 14.00.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2009, 15:46
Otsi:

Ava täpsem otsing