Maailma liidrid lubavad kaubanduskokkulepet 2010. aastaks

09. juuli 2009, 17:59

Maailma suuremad majandusriigid leppisid
täna kokku laialdases kaubanduskokkuleppes 2010. aastaks.

G8 tippkohtumisel kogunenud riigid leppisid kümne teise suurema riigiga kokku, sh India, Hiina ja Brasiiliaga, et kaubandusläbirääkimised peavad jätkuma kiiresti ning tähtajaks seati järgmine aasta, kirjutas The Financial Times.

Itaalia linnas L’Aquila tehtud kokkulepet tervitatakse maailmaliidrite poolt kui otsustavat momenti globaalse majanduse taasäratamises ning kui kavatsust viia lõpuni 2001. aastal Doha linnas WTO kõnelustel alustatu.

Selliste kohustuste usutavuse suhtes valitseb muidugi suur küünilisus. Iga G8 tippkohtumise, rääkimata teiste tippkohtumiste, lõpul esinevad maailmaliidrid silmakirjalike avaldustega, et arutelusid kokku tõmmata.

USA presidendi Barack Obama poolt antud heakskiit L’Aquila kokkuleppele võib olla signaal kavatsusest anda Dohas alguse saanud protsessile uus tõuge.

Samuti avaldatakse lootust, et India tuleb läbirääkimistelaua juurde tagasi pärast parlamendivalimiste lõppemist.

L’Aquila kokkulepe sillutab teed Pittsburghis toimuvale G20 tippkohtumise progressi ümberhindamisele. Seal on Obama eesistuja ning ta võib sattuda rahvusvahelise surve alla, kui USA-d nähakse järeleandmatuna.

"Meid võivad ees oodata paremad läbirääkimised Pittsburghis," ütles üks briti diplomaat.

Riikide esindajad loodavad, et riikide kaubandusministrid vaatavad kõiki võimalusi saada kokku WTO raames enne kohtumist Pittsburghis septembri lõpus, kirjutas Bloomberg.

Seekordse tippkohtumise kommünikeega nõustusid G8 riigid: Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan, Venemaa, USA ning lisaks veel Egiptus ja nn G5: Brasiilia, Hiina, India, Mehhiko ja Lõuna-Aafrika. Riigid lubasid pühenduda protektsionismi vastu ja vabade turgude kaitsele.

WTO läbirääkimised on käinud rikaste ja vaeste riikide turule pääsemise erinevuste ümber, lisaks subsiidiumite ja tollide üle. Eelmise aastal juulis pärast 9 päeva kestnud läbirääkimisi ebaõnnestunud katse sõlmida kokkulepe pani vabakaubanduse ja multilateralismi tuleviku küsimärgi alla ning õhutas muret, et protektsionism võib maailmas laiemalt levida.

Kõneluste eesmärk on kärpida tollitasusid ning samuti põllumajanduslik ja tööstuslik abi. WTO juhi Pascal Lamy sõnul on 80% ulatuses juba kokkuleppeni jõutud.

Eelmisel nädalal langetas WTO 2009. aasta prognoose kaubandusele, oodatakse 10% kukkumist, mis oleks kuue aastakümne suurim. Märtsis oli prognoos veel 9%. 2007. aastal kasvas maailmakaubandus 6%.

Samas on ilmnenud hiljuti mõned märgid ekspordi taastumisest ja uuest nõudlusest. Tarned maailma suurimalt eksportöörilt Saksamaalt väljapoole eurotsooni kasvasid mais 8,2% ning kodumaine nõudlus kasvas 3,9%. USA erinevaid teenuseid osutavad ettevõtted teatasid, et uued välismaised tellimused kasvasid juunis esimest korda pärast septembrit ning Prantsusmaa ekspordi tase kasvas mais nelja kuu kõrgeimale tasemele.

Kui G20 riikide liidrid kohtusid novembris Washingtonis lubati toetada vabakaubandust ja hoida turud lahti.

Maailmapanga president Robert Zoellick ütles selle kuu algul G8 liidritele, et umbes 30 riiki on sätestanud 2008. aastast kaubanduspiirangud.

"Sellised meetmed on arvulises vähemuses meetmete liberaliseerimise suhtes," ütles ta märkides, et kuigi mõned sellised sätted on WTO reeglite järgi lubatud, võivad nad siiski olla ohtlikud.

Globaalne kaubanduskokkulepe võib aidata protektsionismi tõrjumisel jättes imporditollid praegustele suhteliselt madalale tasemele ning samuti turge avades.

Doha voor sai alguse kaheksa aastat tagasi Maailma Kaubandusorganisatsioonis eesmärgiga tõrjuda vaesemate rahvaste takistused kaubanduses. Arutelusid on venitanud lahkarvamused erinevates küsimustes, muu hulgas näiteks palju peaksid USA ja euroliidu valitsused kärpima abi oma põllumeestele ning palju arenguriigid nagu India, Hiina ja Lõuna-Aafrika peaksid kärpima tollitasusid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. July 2009, 18:02
Otsi:

Ava täpsem otsing