Indrek Saar: Jänes peaks võtma poliitilise vastutuse

14. juuli 2009, 13:37

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimehe
ja pikaaegse Eesti Teatrijuhtide Liidu esimehe Indrek Saare hinnangul peaks
kultuuriminister Laine Jänes võtma poliitilise vastutuse kultuurivaldkonna
suurte eelarvekärbete üle.

Samuti peaks minister Saare arvates pakkuma niivõrd suure kultuurivaldkonna kärpe puhul ise välja, kust kokku hoida, ning mitte veeretama seda otsust allasutuste juhtide kaela, teatas Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Saare sõnul oleks Jänesel aeg aru saada, et kui tema juhitav kultuuriministeerium vähendab kõigi oma allasutuste eelarvet niivõrd suures mahus, siis peab minister võtma poliitilise vastutuse. “Kui teatrite tulud vähenevad kahe aasta jooksul 30 protsenti, siis peab minister ütlema oma allasutuste juhtidele, mida selle raha eest saab ja ei saa teha. Allasutuste juhid saavad selliseid otsuseid teha 5-10protsendilise kärpe puhul,” lisas Saar.

Saare arvates tegeleb kultuuriminister vastustuse võtmise asemel arusaamatute asjadega. “Küll näeme teda laulupeol pulti ronimas, aga kui on vaja selget valikuplaani, kust kärpida, siis laseb ta oma ametnikel rääkida. Inimeste hirmutamise asemel tuleks ministril langetada konkreetsed poliitilised valikuid. Omaette kõnekas on asjaolu, et tänases keerulises majanduslikus olukorras on kultuuriministeeriumi eelarvet võrreldes teiste ministeeriumitega rohkem kärbitud. See ei ole kindlasti rahvuskultuuri seisukohalt jätkusuutlik,” nentis Saar.

Laine Jänes Laine Jänes

Saar leiab, et ministri kohus on teavitada ühiskonda sellest, milliste valikute ees me seisame. “Loogiline, et otsused tuleb vastu võtta, aga tuleb öelda, millised on võimalikud variandid,” ütles SDE aseesimees. Saar loodab, et Jänes ei tule välja plaaniga jätta regionaalsed teatrid omavalitsuste kanda ning väiketeatrite toetus üldse ära kaotada. “Omavalitsused ei suuda kindlasti tänase tulubaasi juures oma eelarvest professionaalset või kutselist teatrit rahastada ning väiketeatrite rahast ilma jätmine tähendab nende kadumist,” prognoosis endine Rakvere teatri direktor ja teatri No99 juht.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2009, 17:21
Otsi:

Ava täpsem otsing