Haiglad nuumavad laboriärimehi

Kärt Blumberg 01. oktoober 2009, 00:00

Surgitech on Eestis ka laboridiagnostika valdkonna hinnakujundaja. Vähemalt ühe haiglajuhi väitel on see hind liiga krõbe - nagu turuliidrile kohane-, aga loobuda on Surgitechist raske.

Ettevõte valitseb 30-40% Eesti laboriturust, mis on Eestis kokku väärt 250-350 miljonit krooni aastas.

Firma lõid 1998. aastal arstitudengid Sven Troost, Lauri Maisvee ja Peeter Metsik.

Sestpeale on Surgitechi käibenumbrid kasvanud hüppeliselt, igal aastal miljonite kroonide võrra. Ka dividende on firma samuti heldelt maksnud - alates 2000. aastast igal aastal, kokku 26 miljonit krooni.

Firma tegevusaja jooksul on Troost ja Metsik endale soetanud miljonite kroonide väärtuses kinnisvara, lisaks on Troost ja Metsik kumbki määranud Surgitechist näiteks 2007. ja 2008. aastal kokku pool miljonit krooni juhtimistasu oma valdusfirmade kaudu.

Küsimusele, kui suure osa on Surgitechi ligi poole miljardi kroonisest müügist andnud maksumaksja rahal tegutsevad haiglad, on vastust raske saada.

"Avalik-õiguslike haiglate all käsitleme me sihtasutusi ja nende osakaal kogumüügist moodustab umbes 40%," vastas firma üks omanikke Peeter Metsik. Ta ei pea seejuures silmas aktsiaseltsina tegutsevaid omavalitsustele kuuluvaid haiglaid, nagu Ida- Tallinna Keskhaigla ja Lääne-Tallinna Keskhaigla.

"Sel ajal, kui mina seal olin, andsid haiglad põhilise osa, võib-olla kuni 80%. Ma täpselt ei tea," sõnab firma endine omanik ja tegevjuht, 2004. aastast täiskohaga Põhja-Eesti Regionaalhaiglas pea- ja kaelakirurgina töötav Lauri Maisvee.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing