Peo korraldamine varasemast odavam

Triin Rebane 06. oktoober 2009, 00:00

Firmapidu.ee tegevjuhi Taavi Männikusti sõnul on õhtujuhtide, ruumide rendi, toitlustuse, bändide ning muu peoks vajaliku hinnad ilmselgelt langenud. Tema sõnul räägitakse hindade puhul üha rohkem läbi ning igale soovijale tehakse personaalne pakkumine.

Olgugi, et enamiku peokorraldusfirmade hinnakirjad on jäänud samaks, tehakse endisest rohkem ka sooduspakkumisi ning korraldatakse kampaaniaid.

Männikusti sõnul on raske välja tuua konkreetseid numbreid, palju hinnad võrreldes eelmise aastaga langenud on, kuid 20% soodustust saada ei tohiks tema arvates olla kuigi keeruline.

Seega pidude korraldamise turg kitsaste aegade kiuste kokku pole kindlasti kuivanud. Ettevõtted on neid hakatud korraldama lihtsalt tagasihoidlikumalt ning rohkem oma jõude ära kasutades.

Uus Maa Kinnisvarabüroo turundusspetsialisti Hanni Niidase sõnul võis tänavune suvepäevade korraldamise hinnavahe võrreldes eelmisega jääda alla 40%, mis on osaliselt tingitud hinnalangusest, kuid ka sellest, et 2008. aastal peeti suvepäevi koos Leedu harukontori töötajatega.

Ta usub ka, et rendi- ja toitlustusfirmade paindlikkus hinnaläbirääkimistes on tingitud praeguses majanduskeskkonnas pidusid korraldavate ettevõtete rangemast eelarve jälgimisest ning kulude kontrollist.

Õhtujuht Arlet Palmiste sõnul on õhtujuhtide hinnad langenud ligi poole võrra. Mõni aeg olevat olnud raske leida normaalse hinnaga õhtujuhti, kuna isegi suvaline tundmatu küsis 6000 krooni. "Nüüd helistavad ise ja küsivad tööd ning lisaks pakutakse ka lisateenuseid - helitehnika, disko ja muu selline," selgitab Palmiste.

See-eest näeb õhtujuht ja peoteenindusfirma Aare Rebban Peoteenindus omanik Aare Rebban majanduskriisil ka positiivset külge.

Majanduskriis on andnud viimastel aastatel paljudele õhtujuhtidele võimaluse rohkem aega pere seltsis veeta, kuna töökoormus on võrreldes eelmiste aastatega oluliselt väiksem.

Rebban ei tekita majanduskriisist erilist probleemi, kuna viimastel suvedel on nädalavahetused päris kinni olnud. Rebban leiab, et kuigi pidusid on hakatud vähem korraldama, siis tööd jätkub - pulmi ja juubelipidusid keegi ära ei jäta.

Rebban leiab, et tuntud õhtujuhtide hinnad üldjoontes langenud ei ole ning rohkem mängimisruumi on teise teenuste pealt. Näiteks peoteeninduses. "Kui mõni aeg tagasi usaldati toitlustaja pakkumist eriliselt süvenemata, siis nüüd uurivad vähemalt uued tellijad menüü koostist ja hinda hoopiski põhjalikumalt," selgitab Rebban.

Tänu rasketele aegadele on ettevõtted hakanud hoolikamalt läbi mõtlema pidudele mõeldud kulutusi. Esinema ei kutsuta enam kõige popimat ansamblit ega õhtujuhti. Männikusti sõnul on üha populaarsemaks muutunud ka nii-öelda oma jõudude ärakasutamine.

Näiteks ollakse Uus Maa Kinnisvarabüroos arvamusel, et peo kordaminekuks saab väga palju ära teha koos ettevõtte töötajatega. Alati ei ole vaja kalleid õhtujuhte ning tuntuid esinejaid meelt lahutama kutsuda.

Niidase sõnul korraldati tänavustel suvepäevadel oma inimeste abiga maastikemänge, line-tantsu ning õhtul mängis muusikat endine uusmaakas. Niidase sõnul on Uus Maa töötajatele alati meeldinud aktiivselt organiseerimisele kaasa mõelda ja korraldamisel abiks olla.

Ka peoteeninduse tellimine ei pea firmapeol olema kohustus. Siingi on võimalik tagasihoidlikumalt, kuid maitsvalt hakkama saada ning näiteks lõkkel ise vorsti küpsetada või salatit meisterdada.

Lisaks on hakatud firmapidudel küsima ka töötajatelt osalustasu, mis enamasti on hästi vastu võetud.

Ka Rebban leiab, et firmade kokkuhoiupoliitika on selgelt tuntav. Nii mõnedki püsikliendid on andnud teada, et pidu toimub sel aastal teistmoodi. Näiteks käiakse kollektiiviga lihtsalt rabamatkal, kus süüakse kaasa võetud võileibu või tehakse telkimisõhtu õhtujuhi ning ansamblita.

Palmiste sõnul oli varem situatsioon, kus öeldi lihtsalt summa ning asi korras, nüüd uuritakse pikalt, mida selle raha eest ikka saab. Palmiste sõnul on see veidi imelik. Samas on raha kokkuhoidmine muidugi väga mõistlik ja korralik teenusepakkuja ei pea midagi häbenema. "Blufivendadel on aga vesi ahjus," lisab Palmiste.

See-eest usub ta, et majandussituatsioon on järgmisest suvest taas muutunud ning üha enam hakatakse jälle suurejoonelisemaid pidusid korraldama.

Männikust soovitab rasketele aegadele vaatamata kõikidel ikkagi nii meelelahutuse kui ka üritusturunduse peale mõelda.

"Tihti esineb väiteid, et me ei saa seda või teist lubada, aga kui hoida tuju üleval kas või väikeste vahendite ja ressurssidega, on tulemused paremad ja ka raha tuleb tagasi," selgitab Männikust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:58
Otsi:

Ava täpsem otsing