Määruse täitmine eeldab aktiivset tööd

Tiina Suija 29. oktoober 2009, 00:00

ELi kemikaalimääruse REACH kohaselt peavad tootjad, importijad ja kemikaale töötlevad ettevõtted tõestama 30 000 turustatava ja umbes 500 igal aastal lisanduva uue aine ohu puudumist inimesele ja keskkonnale.

Kemikaalide registreerimine, hindamine ja autoriseerimine (Registration, Evaluation, Authorisation of Chemicals - REACH) on ELi riikidele otsekohalduv määrus, mis on kohustuslik vaid Euroopas, kuid mõjutab tootjad ka väljaspool ELi - neid, kes soovivad tarnida tooteid euroliitu. Määrus jõustus 1. juunil 2007.

REACHi kohaselt on registreerimiskohustuslikud kõik ained, mille aastane tootmis- või importimiskogus on vähemalt üks tonn. Eelregistreerimisel tuleb üksnes teada anda aine nimi tootja ja kogus. Toiming on võrdlemisi lihtne ega ole seotud suurte kuludega.

Addinol on REACHi mõistes allkasutaja, kuna toodab valmisaineid. Seetõttu tuleb meil informeerida tarnijaid ja kliente koostisainetest, omadustest, ohtudest, käitlemisest, ladustamisest ja mürgisusest. Lisaks tuleb nende ainete kasutamisel järgida riski minimeerimise meetmeid ja neid kirjeldada. Mõningail juhtudel peab ettevõte koostama ka kemikaaliohutuse aruande.

Edaspidi peab eelregistreeritud ained registreerima olenevalt nende tootmis- või importimiskogusest 3,5-11 aastat pärast määruse jõustumist. Alles tegelik registreerimine on seotud kuludega. Juhul kui tootja või importija ei registreeri ainet määratud perioodi jooksul, tuleb see aine turult kõrvaldada.

Vastavalt REACHi määruse artiklile 33 on ettevõte kohustatud informeerima oma kliente, kui tema tarnitavas tootes sisaldub rohkem kui 0,1% mõnda väga ohtlikku ainet.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing