Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hiromantlik tehing: SEB aitas ärimeestel aktsiaid vangerdada

    Poolteist tundi hiljem uurib Agenda nime all esinev investeerimishuviline, mis teemal kuuljutt oli? Stefan selgitab, et tema kõrvu jõudnud jutt oli seotud Arco Vara aktsiaga ja puudutab ajalugu ja enam sellel mingit mõju aktsiale ei ole, aga täpsemalt ta enam rääkida ei soovi. Edasiste küsimuste peale jääb kidakeelseks, soovitab huvilistel küsida infot kellegi teise käest.
    Jääb mulje, et ta kahetseb, et üldse selle infokillu foorumisse postitas.
    Rootslane Stefan Andersson on aktiivne väikeinvestor, kes on pikka aega elanud Eestis, räägib hästi eesti keelt ning tema investeerimisalased kommentaarid on huvitavad. Ta erineb tavalisest veebikommentaatorist, sest esineb oma nime all. Arco Varas ta väikeaktsionär olnud ei ole.
    Vanarahva tarkus ütleb: "Kus suitsu, seal tuld." Võtsime üksipulgi lahti Arco Vara börsiajaloo - aktsiahinna liikumise, käibed, tehingud, Arco Vara edastatud uudised, mõnede ettevõtete majandusaasta aruanded.
    Avastasime, et kolmnurgas Arti Arakas-SEB-Toomas Tool on Arco Vara aktsiatega toimunud kohati huvitavaid ja kõrvalseisja jaoks raskesti seletatavaid tehinguid. Arco Vara aktsiaga toimunu kohta esitame kommenteeritud graafiku järgmisel leheküljel.
    Arvame, et see on teema, mis võiks ka pakkuda huvi finantsjärelevalvele. Kõik asjaosalised Arco Vara ümber toimunut kommenteerida ei soovi.
    Eelmisel aastal Arco Vara suuraktsionäriks tõusnud salapärasel ärimehel Toomas Toolil õnnestus üllatavalt hästi tabada esimene Arco Vara aktsiate ost. Temast sai börsivälise tehinguga kinnisvarafirma viie miljoni väärtpaberi ehk 5,25% aktsiate omanik eelmise aasta 4. juulil.
    Viis päeva hiljem andis Arco Vara investoritele teada, et käivitab Arco Vara aktsiate tagasiostuprogrammi. Samm, mida börsifirmad kasutavad oma aktsiahinna toetamiseks ning mille korraldamise ülesanne oli SEB-l. Aktsia reageeris lühiajalise hinnatõusuga.
    Tagasiostuprogrammi alguseks oli Tooli osalus tõusnud ettevõttes juba 11 protsendini. Senini on Arco Vara iseloomustanud Toomas Tooli kui finantsinvestorit, kes ettevõttega ei suhtle.
    Samas suhtutakse uude investorisse suure lugupidamisega, mida näitavad Arco börsiteated, kus alati on uut investorit nimetatud Härra Tooliks.
    SEB kliendikonto taga käis aga eelmise aasta suvel ja sügisel äge Arco Vara aktsiate keerutamine, mille käigus Tooli osalus kord suurenes ja siis jälle vähenes.
    SEB välisresidentidele kuuluvat kliendikontot kasutas oma aktsiate müümiseks Arco Vara asutajate hulka kuulunud Arti Arakas, kes andis 2007. aasta lõpus teada, et taandub ettevõtte juhtimisest ning kohe, kui tekkis võimalus, otsustas ka Arco Vara aktsiad ära müüa.
    Küsimus, millele me vastust ei ole saanud, on see, kas initsiatiiv hakata Arco Vara aktsiaid kokku ostma tuli Toolilt või olid tal mõned head nõustajad, kes teadsid Arti Arakase soovist aktsiad müüa ja ka sellest, et just 2008. aasta juuli alguses tasub neid osta.
    Inimesed, kes sellele küsimusele vastata oskaksid, ei taha eelmisel aastal Arco Vara aktsiatega toimunud tehinguid ajakirjanikele meenutada.
    "Teate, ma tean asjadest liiga palju ja see häirib mind. Ma tean üksikasju - no loomulikult - ma olen ju tehingu osapool. Ma tean, keda see võib puudutada ja keda võib-olla mitte jne, ja siis hakatakse oletama. Ma olen ka lugenud neid vahvaid kommentaare, millest te rääkisite. Räägivad inimesed, kes asju ei tea, ja mul ei ole ka põhjust neile selgitada," rääkis eile Arti Arakas.
    "Ma olen teile öelnud ju, et mul ei ole midagi kommenteerida. Me ei tee oma asju ajakirjanduse vahendusel," ütles Toomas Tool pärast seda, kui Äripäev on talle viimase nädala jooksul erinevate küsimustega juba kolmandat korda helistanud.
    Arco Vara nõukogu liige ja üks suuremaid aktsionäre Hillar-Peeter Luitsalu ei osanud kommenteerida foorumis kõlanud vihjet ega eelmisel suvel toimunud tehinguid.
    Samuti kinnitas ta, et pakkumist müüa oma osalus ettevõttes pole tema Toolilt saanud. "Isiklikus plaanis me temaga kohtunud ei ole, rohkem ei oska ka kommenteerida," lisas Luitsalu.
    Eelmisel aasta suvel toimunud aktsiate tagasiostu programmi põhjused olid tema sõnul väga loogilised.
    "Hind tundus tol hetkel niivõrd madal, et tegimegi sellise akna endale ja natukene nokitsesime turu pealt tagasi. Aga likviidsus on küsimus number üks ja siis nii ta kahjuks jäi, et jäi suhteliselt väikeseks see tagasiostuprogramm, kuna me pidasime õigemaks ettevõtte likviidsust hoida, mitte osta oma aktsiaid tagasi," rääkis Luitsalu.
    Küsisime finantsinspektsioonist, kas nad on LHV foorumisse lisatud postitust märganud või oli tegemist nendele ammu teada infoga.
    Inspektsiooni vastus oli tavapärane: ühtegi käimasolevat ega mitte käimasolevat menetlust me kommenteerida ei saa.
    Kas see on vaikus enne tormi?
    Loo infograafik kinnitab vähemalt Äripäevale, et seekord võib parafraseerida vanarahva tarkust: kus on suitsu, seal võib olla ka tuld.
    Äripäevale laekus seoses Arco Vara ja SEB teemaga vihje, et SEBs maaklerina töötanud Karoly Kirber võib olla manipuleerinud Arco Vara aktsiatega.
    Äripäev suhtles Kirberiga, kes paistis olevat tema kohta levivatest kahtlustest teadlik, kuid küsimuste konkreetseks muutudes soovis ta telefonikõne lõpetada ja palus küsimusi kirjalikult.
    Äripäev suhtles ka Kirberi endiste kolleegidega SEB päevilt.
    Vastab Karoly Kirber
    Äripäeval on info, et olete lahkunud SEBst, töötasite seal aktsiaturgude maaklerina.
    See on tõsi, mai keskel panin avalduse letti ja tulin ära.
    Mis põhjusel lahkusite?
    Meie see maaklerite üksus pandi kinni kevadel ja sealt tiimist, mis meil oli, on kõik inimesed lahkunud pangast.
    Aga miks see maaklerite üksus kinni pandi?
    Ma arvan, et põhiprobleem oli selles, et me olime ikkagi Balti maaklerid ja meie turuosa oli Hansapangaga kahepeale sisuliselt... Me teame, mis siin Baltimaades sai, et… See turg ja need käibed muutusid olematuks ja…
    Teate, Äripäevale on tulnud vihje, et Teie olete seotud ühe turumanipulatsiooni juhtumiga, mis puudutab Arco Vara aktsiatega kauplemist. Kuidas Te sellist infot kommenteerite.
    Igasuguseid kuulujutte võib ringi liikuda, ma arvan, et neid kuulujutte on päris palju.
    Teie ise olete ka siis enda kohta kuulnud neid jutte?
    No ma olen palju asju kuulnud. Ma olen kaheksa aastat töötanud maaklerina ja kuulujutte ikka liigub.
    Aga olete Te näiteks siseinfot kasutanud Arco Vara aktsiatega kauplemiseks?
    Siseinfot, eee…
    Mitte niivõrd isegi siseinfot, aga kas olete teinud tehinguid aktsiatega selleks, et manipuleerida aktsia hinnaga?
    Ma arvan, et ei ole. Et, eee… Et… Aga äkki… Teil on minu kohta kindlasti veel küsimusi?
    On küll.
    Aga äkki pistaksite need küsimused kuidagi paberile ja saadaksite mulle meilile, nii nagu me tegime vanasti.
    E-kirjaga kommenteeris Kirber mõni tund hiljem teemat veel järgmiselt: Maakleril lasub kohustus tagada klientide ja maakleri vahelise suhtluse konfidentsiaalsus. Maaklerina olen tegutsenud vastavalt maaklerile ettenähtud juhenditele. Turumanipulatsioon ei ole lubatud tegevus. Mina ei ole turumanipulatsiooniga tegelenud. Mis puudutab mainitud Arco Vara aktsiate tagasiostuprogrammi, siis seda infot ei oma keegi teine peale ettevõtte enda, seni kuni see info ei ole börsisüsteemi kaudu avalikuks tehtud.
    Vastab SEB Enskilda juhatuse liige Henrik Igasta, kes võinuks teemaga kursis olla.
    Meie andmetel on Karoly Kirber SEBst lahkunud, tahtsin selle kohta küsida.
    Ta ei ole minu alluv, ma ei oska selle kohta midagi öelda. Ta ei ole kunagi olnud minu alluv.
    Aga minevikus ta ju töötas…
    Minevikus ta jah… Teate, küsige seda pangast, mina ei ole õige inimene seda kommenteerima. Ta ei ole kunagi Enskildas töötanud, vaid panga poolel.
    Mul on veel küsimusi. Need puudutavad vihjet, mille jättis LHV foorumisse investor Stefan Andersson. Liiguvad jutud, et SEB võib olla manipuleerinud Arco Vara aktsia hinnaga.
    Ei, mina ei kommenteeri seda, see on... Ühesõnaga, ma ei… Teate, saatke oma asjad kirjalikult, ma ei oska niimoodi, ma ei saa Teile vastata praegu, ma valmistan konverentsi ette ja ühe minuti pärast hakkab pihta konverentskõne. Nii et ma tõesti ei saa praegu, pange enda asjad ja teemad meilile, siis vaatame, eks ole.
    Vastab kevadel sarnaselt Kirberiga ametist lahkunud Sten Sumberg, kes oli Kirberi ülemus
    Liiguvad ringi jutud, justkui oleks SEB kasutanud manipulatsiooni Arco Vara aktsiatega kauplemisel. Näiteks Karoly Kirberi nimi on vihjetest läbi jooksnud. Kas Teie oskate selliste kahtluste kohta midagi öelda?
    Mul ei ole võimalik selliseid asju kommenteerida.
    Arusaadav.
    Ainus asi, mida ma võin kõrvalt remargina öelda, on see, et ajad on sellised praegu, et kui vaadata, kui palju on igasuguseid skandaale ja kui palju igasuguseid jutte kiputakse rääkima ja… Asju üles puhuma, vahel õigustatult ja vahel mitte.
    Ma soovitan korralikult uurida. Mitte tugineda lihtsalt mingisugusele mürale.
    Personaliga seotud küsimused on seadusest tulenevalt konfidentsiaalsed. Saan vaid kinnitada, et Karoly Kirber ei tööta enam meie juures. Koostöö järelevalveorganitega, sealhulgas erinevad teavitused ja informatsioonivahetused, toimuvad vastavalt kehtestatud reeglitele.
    Mis puudutab küsimusi, mis on seotud klientide konto ja konkreetsete tehingutega, siis neid ei saa pank teatavasti seadusest tulenevalt kommenteerida. Meile teadaolevalt ei ole järelevalveasutused algatanud panga suhtes antud küsimuses mingit uurimist.
    Mis puudutab kolmandate isikute suhtes algatatud uurimisi või kuulujutte, siis neid me ei oska kommenteerida.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.