Madalseis suretab välja tehnika müügi

Fred Märtsoo 18. november 2009, 00:00

Kui ehitusmasinate müügi kohta võib öelda, et uute tellimine on 2009 sisuliselt lõppenud ja müüdud on veel vaid laomasinaid, siis ka tõstukite müügis on seis mullusega võrreldes halvenenud ja müük varjusurma vajunud.

Nii oleks Eestis aasta kokkuvõttes saja müüdud tõstuki piiri ületamine juba väike ime, pigem võib oodata tulemuse jäämist kahekohaliseks.

Käesolev statistika mõõdab tehastele erinevatest riikidest esitatud tellimusi. Seega ei näita see number igas kuus klientidele üle antud masinate arvu, vaid pigem tulevikumüüki - kui palju on diilerid esitanud tehastele tõstukite tellimusi.

Kui tellimusi pole, siis tehased ka midagi ei tooda (tõstukeid üldjuhul lattu ei toodeta, mõni üksik tootja teeb valmis pooltooteid, aga enamik alustab tootmist alles pärast konkreetse tellimuse saamist) ja masinate müüki ei toimu.

Tõstukite laovaru tekib ainult müüjate juures ja 2009 on aasta, kus varusid on püütud oluliselt vähendada. See annab võimaluse osta masinaid isegi kuni 30% ja vahel ka rohkem soodsamalt.

Arvestama peab, et sellised hinnad on võimalikud ainult laos seisvate masinate müümisel. Kui need ükskord otsa saavad, jäävad hinnad samale tasemel, kus need olid varem, kuna tootjate hinnad pole muutunud. Pigem on toorainete kallinemise tõttu oodata hinnatõusu, sest müüjad ei saa pidevalt alla omahinna müüa - uute tellimuste puhul tuleb juba arvestada varasemate aastatega võrdse hinnatasemega.

Kui Balti riikides on müük langenud nii 2008. ja eriti oluliselt 2009. aastal, siis mujal Euroopas oli 2008 tegelikult sama mahuga kui 2007 - mingit arvestatavat langust tõstukite müügis ei olnud, mõnes riigis läks müük mullu veel isegi kasvavas joones.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing