ELi ja Venemaa ettevõtjad kardavad protektsionismi kasvu

Sirje Rank 18. november 2009, 10:48

Euroopa ja Venemaa ettevõtjate ümarlaua esindajad annavad täna Stockholmis algaval ELi ja Venemaa tippkohtumisel üle oma analüüsi, milles taunivad protektsionismi kasvu kahepoolsetes majandussuhetes, kirjutas Financial Times.

Ehkki G20 kohtumisel vannutasid kõik riigijuhid, et majanduskriisis ei hakata kaubandusbarjääre tõstma, on seda teinud nii Euroopa Liit kui Venemaa. Ettevõtjate hinnangul on risk, et taolisi tõkkeid tuleb edaspidi veel juurde. Näidetena tuuakse välja Venemaal kavandamisel olev alkoholiaktsiisi tõus, mille põhiraskus langeb õllele, kus tootjateks on peamiselt välismaalased, erinevalt viinast, mille tootmine on Venemaa oma tootjate käes, kirjutab leht. 

Lisaks valitseb suur teadmatus selles osas, kuidas mõjutab ELi ja Venemaa majandussuhteid 2010. aastast käivituv Venemaa tolliliit Kasahstani ja Valgevenega. Täiendav negatiivne efekt sellest on Venemaa liitumise edasilükkumine WTOga – Venemaa pürib nüüd liikmeks koos sellesama tolliliiduga.

Tänasel kohtumisel tahavad ettevõtjad rõhutada nii WTOga liitumise tähtsust kui edasiliikumist ELi ja Venemaa partnerlusleppe sõlmimiseks. Samas mööndakse, et viimasel aastal on kahepoolsetes majandussuhetes „vähe edasiliikumist“ olnud, kirjutas Financial Times.

Euroopa ettevõtjate ümarlauda juhivad Taani kontserni Moller-Maersk tegevjuht Nils Andersen ja Venemaa kõrgtehnoloogiaettevõtte Rusnano juht Anatoli Tšubais.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. November 2009, 11:28
Otsi:

Ava täpsem otsing