• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Miks ostetakse füüsilist kulda?

  Kulla hind tegi eile taas USA dollari suhtes rekordi. Seekord vallutati 1170 dollari tase.
  Kuid kes ja miks ostavad füüsilist kulda?
  Aasia keskpangad on hakanud ostma kulda riski hajutamise eesmärgil.
  Väikeinvestorid ostavad kulda mitmel põhjusel. Esiteks sünnib seda kaelas, käes või sõrmes kanda. Selles vallas on liidriks India, aga ka laiemalt Lähis-Ida ja Aasia. Ehtelaeka täiendamise otstarbel müük ei lähe, kuna kulla hind on tõusnud.
  Seevastu on popiks läinud investeerimiskulla ostmine. Ka selles osas on nn arenenud turuks Aasia, kuid arenevateks turgudeks, kus kulda investeerimist alles taasavastatakse, on Lääne-Euroopa ja USA.
  International Herald Tribune tegi seoses varasema kulla rekordhinnaga meeleoluka vaatlusloo itaaliakeelsest Šveitsi nurgakesest, kus kuld sulatatakse kullakangideks.
  Pandimajad ja kuldehete omanikud üle maailma saadavad iga päev kulda Šveitsi Zürichisse, kus see lennujaamast tugevasti relvastatud turvaautodega toimetatakse PAMPile kuuluvasse kullasulatustehasesse, aga ka konkurentide juurde. Seal muutuvad kuldketid ja muul kujul kuld kiiresti kuldplaatideks ja kuldkangideks, et võtta ette teekond tagasi lennujaama ja sealt laia maailma.
  Oktoobris alustas 160 aasta vanune Londoni kaubamaja Harrods kulla müüki. Valik on lai, alates 1grammistest kuldplaatidest ja lõpetades 12,5kilogrammiste ehk 400untsiste kullakangidega. Müügil on ka kuldmündid, kuid kõige popimad on 100grammised kuldplaadid.
  Lisaks inimestele, kes kardavad inflatsiooni või kellel on hirm pankade ees, ostvad kulda ka multimiljonärid, et sel teel peita oma vara maksuameti eest. Kuna Šveits annab USA maksuametile infot mitteresidentide kontode kohta, on üha rohkem hakatud ostma anonüümseid kullakange, mis leiavad pelgupaiga panga hoiulaegastes.
  Lisaks ostavad kulda spekulandid, eelistades selleks kullafutuure või ka börsil kaubeldavaid kullafondiosakuid, näiteks USA aktsiaturul sümboli all GLD esinevat isendit. Kuid see on ka virtuaalne tõendatav paberitükk, mis vastab umbes 1/10 kullauntsile. Turvalisust ta ei paku.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
WeWork jõudis teisel katsel New Yorgi börsile
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.